Tiistaina kuolen -dokumenttisarjan jaksoja uudelleenluokiteltu


Kansallinen audiovisuaalinen instituutti (KAVI) on omasta aloitteestaan osana kuvaohjelmaluokittelijoiden valvontaa uudelleenluokitellut 30.5.2024 kaksi tanskalaisen dokumenttisarjan Tiistaina kuolen (På tirsdag skal jeg dø, 2022) jaksoa. Toisen jakson ikäraja pysyi samana ja toisen laski.

Kuvaohjelmaluokittelija oli 10.6.2023 arvioinut sarjan ensimmäisen tuotantokauden toisen jakson ”Preben ja hait” sallituksi yli 12-vuotiaille jakson melko voimakasta ahdistusta aiheuttavan sisällön vuoksi. Kyseisessä jaksossa käsitellään päähenkilön kuolinavun järjestelyjä sekä läheisten hyvästelyä. Jaksossa keskeisessä osassa on myös päähenkilön lapsen kärsimys tulevasta isänsä menettämisestä, minkä vuoksi uudelleenluokittelussa KAVI yhtyi kuvaohjelmaluokittelijan näkemykseen ja pysytti jakson ikärajan ennallaan.

Sarjan ensimmäisen tuotantokauden kolmas jakso ”Prebenin toive” oli kuvaohjelmaluokittelijan toimesta luokiteltu 10.6.2023 sallituksi yli 16-vuotiaille perusteena jakson voimakasta ahdistusta aiheuttava sisältö. Uudelleenluokittelussa KAVI kuitenkin katsoi, että jakson rauhallinen kerrontatapa ja päähenkilön koko jakson ajan saama tuki läheisiltään luovat vastavoimaa sen ahdistusta aiheuttavalle sisällölle, minkä vuoksi kokonaisuutena ahdistusta aiheuttava sisältö on melko voimakasta. Tästä syystä KAVI laski jakson ikärajan uudelleenluokittelussa sallituksi yli 12-vuotiaille.