KAVI otti yleisöpalautteen perusteella tanskalaisen kauhudraaman Speak No Evil (2021) uudelleenluokitteluun, missä ikärajaksi nousi K18.

Syyskuussa ensi-iltansa saaneen Christian Tafdrupin elokuvan alkuperäinen ikäraja oli K16. Ikärajan perusteena olivat voimakas väkivalta ja ahdistusta aiheuttava sisältö. Yleisöpalautteen johdosta KAVI päätti asettaa elokuvan uudelleenluokitteluun.

KAVI nosti elokuvan ikärajan uudelleenluokittelussaan kielletyksi alle 18-vuotiailta. Korkeinta ikärajaa puolsi erittäin voimakasta ahdistusta aiheuttava sisältö. KAVIn näkemyksen mukaan elokuvan tarinan rakentuminen, henkilöhahmojen kehitys ja uhrien ominaisuudet sekä väkivallan piirteet luovat erittäin voimakasta ahdistusta aiheuttavan kokonaisuuden. Elokuva sisältää erittäin järkyttävää ja yksityiskohtaista julmuuksien kuvausta sekä yksityiskohtaista ja realistista väkivaltaa.

KAVI uudelleenluokitteli aiemmin myös elokuvan trailerin, jonka K12 ikäraja nousi kielletyksi alle 16-vuotiailta. KAVIn näkemyksen mukaan trailerissa on realistista lapsiperheeseen kohdistuvaa ja jatkuvasti voimistuvaa uhkaa, joka lopussa on hyvin intensiivistä. Trailerikontekstissa kuva- ja äänimateriaali jättää tapahtumat täysin avoimeksi.

Yleisöpalautteella voi vaikuttaa ikärajoihin

KAVI ottaa vastaan palautetta koskien elokuvien ja televisio-ohjelmien ikärajoja. Yleisöpalautetta voi antaa, jos ikäraja on liian matala tai korkea. Perusteltu palaute saattaa johtaa elokuvan tai televisio-ohjelman uudelleenluokitteluun. Ikärajapalautteen voi antaa helpoiten KAVIn verkkosivujen kautta.

KAVI ei valvo ulkomaisten palveluntarjoajien (esim. YouTube, Netflix, HBO Max, Disney +) toimintaa, joten palaute näiden palveluiden ikärajoista ja sisällöistä tulee osoittaa palveluntarjoajalle.