Uusi Ryhmä Hau -elokuva on saanut lukuisat lapset ja lapsenmieliset elokuviin. Tuttujen koiraystävien valkokangasseikkailua on monessa perheessä odotettu hartaasti. Ikärajoja valvova Kansallinen audiovisuaalinen instituutti sai jo ennen ensi-iltaa useilta vanhemmilta palautetta elokuvan K7-ikärajasta. Palautteissa toivottiin ikärajan laskemista sallituksi kaikenikäisille. Palautteet perustuivat pääosin kaikenikäisille sallittuun Ryhmä Hau -televisiosarjaan.

Yleisöpalautteen perusteella KAVI otti elokuvan uudelleenluokiteltavaksi. KAVI pitää perusteltuna pitää elokuvan levitysyhtiön alun perin antaman K7-ikärajan ennallaan. KAVIn näkemyksen mukaan elokuvassa on useita kohtalaisen tehostettuja uhkatilanteita (auton alle jäämisen uhkaa, tulipalo, räjähdyksiä jne.), jotka kohdistuivat joko inhimillistettyihin eläinhahmoihin tai lapsiperheisiin. Elokuvan sisällä on myös pidempi teema koskien koiran traumaattista hylkäämiskokemusta.

Vaikka elokuvaa ja tv-sarjaa yhdistävät tunnettu nimi ja tutut hahmot, on tekijätiimi elokuvan ohjaajasta ja käsikirjoittajista alkaen eri kuin Ryhmä Hau -sarjassa. Elokuvan tekninen toteutus on selkeästi kehittyneempää ja vaikuttavuudeltaan voimakkaampaa kuin tv-sarjassa.

Ikärajoista voi antaa palautetta

Ikärajojen tarkoitus on suojella lapsia elokuvien, televisio-ohjelmien ja pelien haitallisilta sisällöiltä. Myös piirretty tai tietokoneanimaatio, kuten tässä tapauksessa Ryhmä Hau -elokuva, saattaa olla sisällöltään ja toteutukseltaan sellainen, että se on omiaan aiheuttamaan pienemmissä lapsissa ahdistusta.

KAVI muistuttaa, että mikäli televisio-ohjelman tai elokuvan ikäraja tuntuu nähdyn perusteella liian matalalta tai korkealta, voi kuka tahansa antaa siitä palautetta. Perusteltu palaute saattaa johtaa elokuvan tai televisio-ohjelman uudelleenluokitteluun.

Palautetta voi antaa KAVIn verkkosivuilla.

Lue lisää Ryhmä Hau -elokuvan ikärajasta Media-avain blogista