KAVIn radio- ja televisioarkiston (RTVA) ohjelmatiedon hallintajärjestelmä Ritva uusitaan vuosina 2021–2022. Kumppanina RTVA:n järjestelmäuudistuksessa toimii Sofia Digital, kotimainen interaktiivisten video- ja TV-sovellusten pioneeri. Sopimus kumppanuudesta on viisivuotinen.

Ritva-uudistuksen myötä radio- ja televisioarkiston massiivinen aineisto saadaan entistä paremmin ja tehokkaammin tutkijoiden ja muiden tarvitsijoiden käyttöön. Uudistus mahdollistaa jatkossa innovatiivisten ominaisuuksien kuten puheen- ja kuvantunnistuksen, automaattiseen ohjelmavirran laadunvalvonnan ja automaattiseen asiasanoituksen liittämisen hallintajärjestelmään.

Vuonna 2008 perustettu RTVA huolehtii suomalaisen radio- ja tv-kulttuurin säilymisestä ja säilyttämisestä jälkipolville. Katselu- ja kuuntelupisteissä seitsemällä eri paikkakunnalla voi tutkia vuoden 2009 alusta lähtien tallennettua suomalaisten radio- ja tv-kanavien ohjelmavirtaa sekä Yleisradion tuottamia tv-ohjelmia vuosilta 1957–2008. Lisäksi RTVA tallettaa laissa määritellyt ohjelmatyypit alkuperäistasoisina fyysisinä kappaleina tai tiedostoina kokoelmiinsa. Vuonna 2021 tallennetaan 12 tv-kanavaa ja 27 radiokanavaa kokoaikaisesti. Näiden lisäksi tallennetaan viikon näytteenä 12 tv-kanavaa ja 57 radiokanavaa. Tallennettavien tuntien määrä on arviolta 310 000 tuntia. Arkistoaineiston laajuus, kattavuus ja määrä ovat ainutlaatuisia kansainvälisessäkin mittakaavassa.

Sofia Digital on suomalainen interaktiivisten video- ja TV-sovellusten pioneeri, joka luo uusia lisäarvopalveluita eri päätelaitteille hyödyntäen viimeisimpiä digitaalisia teknologioita. Yhtiön perustamisesta, vuodesta 2000, lähtien yhtiö on palvellut kansainvälisesti tunnettuja operaattoreita, televisioyhtiöitä ja laitevalmistajia 38 maassa.

Lisätietoja:

Mervi Leino-Niemelä, mervi.leino@kavi.fi, p. 02953 38107
Tommi Riikonen, tommi.riikonen@sofiadigital.com, p. 044 757 5702