Menneet tapahtumat


Syksy 2023

Ma 9.10.2023 Rauli Virtanen – kohtaamisia Vietnamista Ukrainaan
Ulkomaantoimittaja Rauli Virtasen ensimmäisestä matkasta konfliktialueelle Vietnamiin on yli 50 vuotta. Yleisötilaisuudessa hän kertoo ohjelmanäytteiden avulla kokemuksistaan maailman konfliktialueilla ja median muutoksesta hänen uransa aikana.

Ma 4.9.2023 Tamvision historia
Hannu Vilpponen toimi Tampereen ensimmäisen televisiokanavan Tamvision palveluksessa sen alusta saakka. Hän jatkoi uraansa YLE TV2:ssa, joka syntyi vuonna 1964 Yleisradion ostaessa Tamvision. Vilpponen työskenteli televisiotoimittajana, toimituspäällikkönä ja tuottajana aina vuoteen 2003 saakka. Yleisötilaisuudessa häntä haastattelee Seppo Heikki Salonen.

Kevät 2023

Ma 17.4.2023 Erkki Pohjanheimo: Matkani levytysstudiosta tv-ohjaamoonYleisötilaisuudessa Erkki Pohjanheimo kertoo urastaan televisiossa ja videomaailmassa sekä vähän laulajan taipaleestaankin. Mielenkiintoinen tarina etenee runsaitten valokuvien ja videoitten avulla. Varmaan Euroviisuistakin kuullaan

Ma 13.3.2023  ”Järkyty, huvitu ja turru” – provokatiivinen media ja viihteellistyvä yhteiskunta, esimerkkinä True crime -ilmiö
Mitä tapahtuu, kun aiemmin ”pyhinä” pitämämme teemat muuntuvatkin viihteen polttoaineeksi? Tutkijatohtori FT Pauliina Tuomi (Turun yliopisto) esittelee tutkimustaan normeja, jopa moraalikäsityksiä ravistelevista media- ja TV-tuotannoista. Keskiössä on erityisesti tosielämän rikokset/rikollisuus eli True crime -genre. Millainen viihdemuoto on parhaimmillaan/pahimmillaan kyseessä, miten siihen tulisi suhtautua, ja mitä se kertoo yhteiskunnasta ja ajastamme?

Ma 13.2.2023 Arvo Tuominen, dokumentaristi: ”Dokumenteistani – ja vähän Venäjästäkin”Arvo Tuominen on pitkän linjan tv-toimittaja ja -dokumentaristi. Yleisötilaisuudessa Tuominen kertoo tuotannoistaan, joista huomattava osa sijoittui Venäjälle, esimerkiksi luovutetun Karjalan alueille.

Syksy 2022

 Ma 21.11.2022 Kuinka radiosoitto muuttuu rahaksi? Esittelyssä Gramex ry.
Gramex on äänitemusiikin tekijänoikeusjärjestö, joka edustaa sekä äänitteillä esiintyviä muusikoita että äänitetuottajia. Yleisötilaisuudessa käydään läpi mm. miten Gramex sopii korvauksista radioiden kanssa ja miten radiosoitto muuttuu rahaksi taiteilijalle ja tuottajalle. Lisäksi läpileikataan musiikin käyttöä av-sisällöissä Suomessa. Gramexilta paikalle saapuvat avainasiakaspäällikkö Elmo Helokumpu ja projektikoordinaattori Anne Kujanpää.

Ma 10.10.2022 Turkulaisen paikallisradion synty ja murrosikä
Markku Heikkilä työskenteli turkulaisissa paikallisradioissa Auran Aallot ja Radio Sata. Heikkilä kertoo yleisötilaisuudessa kokemuksistaan juontajana, päätoimittajana ja hulvattomien tempausten tekijänä paikallisradioiden pioneeriaikana vuosina 1985 – 1995.

Ma 19.9.2022 Yleisötilaisuus tv-ohjelmien kääntämisestä
Kuinka tv-ohjelmia käännetään ja ketkä sitä tekevät? Entä kuinka työ on muuttunut tekniikan ja yhteiskunnan muuttuessa? 25 vuotta av-kääntäjänä työskennellyt Kaisa Vitikainen puhuu tilaisuudessa av-kääntämisestä, sen historiasta sekä myös sen vähemmän tunnetuista muodoista, kuten kuvailutulkkauksesta, ohjelmatekstityksestä ja suoratekstityksestä.

Kevät 2022

2.4.2022 Kivikasvojen kulta-aika
Kino Regina esittää läpileikkauksen Kivikasvot Show:n Kulta-ajan 1980-1995 ohjelmista Kivikasvojen Ismo Sajakorven, Ilkka Hemmingin sekä Vesa Nuotion johdolla. Kaksituntiseen esitykseen vieraat toivottaa tervetulleeksi viihde-trio Kimmo Leppälä klarinetti, Ilkka Leppälä basso sekä Robert de Godzinsky piano. 

Kevät 2020

Ma 2.3. Muistoja Pöllölaaksosta
Juha Särkelä työskenteli vuosina 1980 – 2001 Mainos-TV:n tiedotustoimittajana. Hänen toimittamansa kirjauutuus Muistoja Pöllölaaksosta koostuu Maikkarin entisten työntekijöiden tarinoista 1950-luvun lopulta vuosituhannen vaihteeseen.

Ma 20.1. Poliittinen satiiri suomalaisessa televisiossa
Poliittinen tv-satiiri on yli puolen vuosisadan ajan heijastellut ja kommentoinut yhteiskuntaa ympärillään. Toimittaja ja käsikirjoittaja Janne Zareff avaa yleisötilaisuudessa näkymiä kotimaisen poliittisen tv-satiirin historiaan.

Syksy 2019

Ma 16.9. klo 16 Toimittaja Jaana Selin ja Kansanradion 40 vuotta
Jaana Selin toimittaa vuonna 1979 käynnistynyttä Kansanradio-ohjelmaa. Hän kertoo yleisötilaisuudessa, mikä suomalaisia ilahduttaa ja ärsyttää ja kuinka Yle Radio Suomen kestosuosikki saa viikoittaisen muotonsa.

Ma 21.10. klo 16  Heimo ”Holle” Holopainen – rocktoimittaja ja viihteen käsikirjoittaja
Rockradio, Iltalypsy, Velipuolikuu… Holle Holopainen tunnetaan muusikkona, radio- ja tv-ohjelmien toimittajana sekä mm. roolihahmoistaan Frank Pappa ja Leo Eläin. Yleisötilaisuudessa Holopainen muistelee mediauraansa.

Ma 18.11. klo 16 Eeva Lennon kirjeenvaihtajana Pariisissa ja Lontoossa
Eeva Lennon työskenteli vuosikymmeniä Yleisradion radio- ja tv-uutisten kirjeenvaihtajana, ensin lyhyesti Pariisissa ja sitten 40 vuotta Lontoossa. Yleisötilaisuudessa hän kertoo kirjeenvaihtajavuosiensa poliittisista kuohuista, kulttuuri-ilmiöistä ja suomalaisen median kehityksestä.

Kevät 2019

Ma 14.1.2019 Yleisradio 1926-2018: sensuurin kohteesta eduskunnan alaiseksi sananvapausyhtiöksi
YTT Martti Soramäki kertoo Yleisradion hallinnon ja sananvapauden kehitykseen liittyvistä tutkimuksistaan, yhtiön perustamisesta aina nykypäivään saakka.

Ma 28.1.2019 Wikipedia-muokkaustapahtuma
Tule mukaan tekemään maailman suurinta tietosanakirjaa! Tapahtumassa täydennetään vanhoja ja kirjoitetaan uusia radio- ja tv-aiheisia Wikipedia-artikkeleita. Ennakko-osaamista ei tarvita, ja kokeneet wikipedistit sekä KAVIn kirjaston aineistot ovat käytössäsi. Suosittelemme oman kannettavan tietokoneen ottamista mukaan. Tapahtuma järjestetään yhdessä Yleisradion ja  Wikimedia Suomi ry:n kanssa. Tervetulleita ovat sekä aloittelijat että pitemmälle ehtineet!

Ma 11.2.2019 Tarmo Ropponen – Vaali-iltojen konkari
Tarmo Ropponen toimi Ylen tv-uutisten politiikan toimittajana yli 30 vuotta. Hänet muistetaan lukuisten vaali-iltojen tulosstudioiden vetäjänä ja kommentaattorina. Yleisötilaisuudessa Ropponen kertoo politiikan toimittajan uransa kohokohdista.

Ma 18.3.2019  Vieraana Markku Veijalainen
Radio- ja televisioviihteen moniottelijaa Markku Veijalaista haastattelee KAVIn yleisötilaisuudessa Heikki Kahila.

Ma 15.4.2019  Ohjelmayhtiöstä ”merkintekijäksi”: MTV ja kaupallisen television tuotantokulttuurin muutos Suomessa 1980-luvulta 2000-luvulle
Maiju Kannisto (FT, Turun yliopisto) 

Syksy 2018

Ma 10.9.2018 klo 16 Salatut elämät 20 vuotta
Sarita Koskelin oli MTV3:n draamatuottajana käynnistämässä Salatut elämät -sarjaa ja työskenteli vuosia sen tuotannossa. Millainen oli sarjan syntytarina, ja mikä on sen suosion salaisuus?

Ma 8.10.2018 klo 16 Kuinka luonto-ohjelmia tehdään?
Toimittaja Minna Pyykkö on tehnyt Yleisradiossa luontoaiheisia radio- ja tv-ohjelmia 1990-luvun alusta lähtien. Yleisötilaisuudessa hän kertoo luonto-ohjelmista tekijän näkökulmasta.

Ma 12.11.2018 klo 16 Ismo Sajakorpi – viihteen moniottelijan askelmerkit
Käsikirjoittaja, ohjaaja ja viihdetaiteilija Ismo Sajakorpi kertoo jo yli 50 vuotta kestäneestä urastaan tv:ssä, teatterissa ja estradeilla.

Ma 3.12.2018 klo 16 Mediaskandaali
Mikä on skandaali medialle? Miten media itse luo skandaalin? Puheenvuorossaan Kaarina Hazard pohtii eri vuosikymmenten kohujuttuja, joita media on synnyttänyt, ruokkinut ja raportoinut.

Kevät 2018

KAVI:n radio- ja televisioarkiston yleisötapahtumat keväällä 2018 valottavat radion ja television musiikkiohjelmia ja niiden historiaa eri näkökulmista. Esitelmäsarja on suunniteltu yhteistyössä Musiikkiarkiston kanssa.

  • Ma 29.1. Juha Henriksson: Kapellimestareita ruudussa ja radiossa
  • Ma 12.2. Jake Nyman: Kielletyt levyt
  • Ma 19.3. Heikki Seppälä: Se alkoi Joutsenlammesta.Muistikuvia tv-taipaleeltani.
  • Ma 16.4. Terhi Skaniakos: Huolitellut naissolistit television varhaisvuosina
  • Ma 7.5. Janne Mäkelä: Yleisön pyynnöstä. Radion ja television vuorovaikutteiset musiikkiohjelmat

Syksy 2017

Syksyllä 2017 yleisötilaisuuksissa oli aiheena 60 vuotta täyttävä MTV Oy.

Ma 18.9.2017 Tauno Äijälä: Mainos-TV:n historian käännekohtia
Tauno Äijälä oli MTV Oy:n ohjelmajohtajana ja varatoimitusjohtajana kun yhtiö muuttui ”torpparista talolliseksi”. Esityksessään Äijälä selvittää MTV:n keskeiset tapahtumat 1950-luvulta 2000-luvulle.

Ma 16.10.2017 Jorma Miettinen: ”Tässä ne vihdoin tulevat: Kymmenen uutiset”
MTV Oy aloitti oman uutistoimintansa monipolvisten vaiheiden jälkeen vuonna 1981. Ensimmäisenä päätoimittajana työskennellyt Jorma Miettinen taustoittaa uutisten saamista ja uutistoiminnan käynnistymistä.

Ma 6.11.2017 Peppi Kajanne: Asiaa ja draamaa Maikkarissa
Peppi Kajanne työskenteli MTV:ssä toimittajana, tuottajana ja ohjaajana 1970-luvulta lähtien. 1990-luvun lopulla hän toimi myös  yhtiön draamatuotannon ohjelmapäällikkönä.  Kajanteen esitys muistuttaa, kuinka MTV:llä oli oma tv-teatteri ja vahva yhteiskunnallinen ote asiaohjelmissa.

Ma 20.11.2017 Pentti ”Pepe” Teirikari: Televisiomainonnan muutokset
Mainosalan konkari Pepe Teirikari esittelee kotimaisen tv-mainonnan vaiheita oman uransa kautta. Tilaisuudessa nähdään myös nostalginen kattaus vanhoja tv-mainoksia.

Kevät 2017

Ma 3.4.2017: Pukujen maailma televisiossa
Satu-Marja Nygren on työskennellyt vuodesta 1979 lähtien Yleisradiossa ja toiminut pukusuunnittelijana esim. Velipuolikuu-, Kotikatu– ja Tahdon asia -sarjoissa. Yleisötilaisuudessa selviää, millainen merkitys puvustuksella on tv-tuotannossa.

Ma 6.3.2017: Äänisuunnittelun prosessi tv-draamassa Äänisuunnittelija Simo Rokka havainnollistaa, kuinka tv-draaman äänisuunnittelu etenee suunnittelusta kuvaustilanteisiin ja jälkityöhön. Mukana on näytteitä esimerkiksi sarjoista Tehdas, Uusi päivä ja Haamukirjoittaja.

Ma 6.2.2017: Tv-lavastuksen vuosikymmenet
Anu Maja kertoo yleisötilaisuudessa pitkäaikaisesta urastaan tv-lavastajana. Hänen laajaan tuotantoonsa tv-draaman puolella ovat kuuluneet mm. Matti Ijäksen Painija (1983) ja parhaillaan Yle TV1:ssä esitettävä Rakkaus ja Laki-sarja. Anu Maja on työskennellyt myös lavastustaiteen opetustehtävissä, mm. elokuva- ja lavastustaiteen professorina Taideteollisessa korkeakoulussa ja Aalto-yliopistossa.

Syksy 2016: Samalla taajuudella -luentosarja radion ja television kotimaisesta historiasta

Kansallinen audiovisuaalinen instituutti (KAVI) järjestää yhdessä Radio- ja televisiohistorian seuran, Yleisradion ja Suomen radiohistoriallisen seuran kanssa syksyllä avattavan Samalla taajuudella -näyttelyn yhteyteen esitelmäsarjan. Näyttely liittyy 90 vuotta täyttävän Yleisradion taipaleeseen ja esitelmien aiheet liittyvät laajasti kotimaisen radio- ja televisiotoiminnan aihepiiriin.

Ti 13.9.2016
Kauko Viitanen, Suomen Radiohistoriallinen Seura: Kotimainen radioteollisuus

Esitelmässä luodaan katsaus suomalaisten radiovastaanottimien valmistuksen kuuteen vuosikymmeneen. Alkuvaiheessa 1920-luvulla vastaanottimia valmistettiin pienissä verstaissa. Kotimainen radioteollisuus kehittyi nopeasti vuodesta 1935 lähtien. Televisio ohitti radion tehtaiden tuotannossa 1960-luvulla. Vientiin valmistetut radiot toivat kuitenkin uuden nousun 1970-luvulla. Sen jälkeen tehtaat keskittyivät televisioiden valmistukseen.

Ti 20.9.2016
Göran Wahlberg, ent. tuotekehitysjohtaja: Kotimainen televisioteollisuus

Kotimainen radioteollisuus oli seurannut television kehitystä muualla maailmalla ja näin kerännyt televisiosta teknistä perustietämystä. Esitelmässä tarkastellaan Suomen televisioteollisuuden vaiheita vuosina 1956 – 2005: mm. televisioteollisuuden tuotekehitystä ja roolia uusien teknologioiden kehityksessä sekä kotimaisen tuotannollisen toiminnan loppua.

Ti 27.9.2016
Jorma Laiho, ent. teknologiajohtaja, Yleisradio: Digitalisaatio sekä radion ja television muutos

Esitelmässä käsitellään erityisesti television digitalisoinnin vaikutusta koko tuotantoketjuun ja jakelukanaviin sekä muutosta vastaanottolaitteisiin ja -tapoihin. Samalla kerrotaan lyhyesti digitalisoinnin vaikutuksista radioon, ja miksi sen jakelu on edelleen analogista.

Ti 4.10.2016
Lasse Vihonen, fil.kand., Radio- ja televisiohistorian seura: Radio kansakuntaa rakentamassa 1926–65

Kun yleisradiotoiminta käynnistyi Suomessa 1920-luvun alkuvuosina, kansa oli jakautunut katkeran sisällissodan jälkeen voittajiin ja häviäjiin. Sodan jälkeen ajatus kansallisesta eheytymisestä julistettiin yhteiseksi tavoitteeksi ja sen saavuttamiseksi asetettiin suuria odotuksia uudelle massatiedotusvälineelle – radiolle. Esitelmässä tarkastellaan kuinka Yleisradion ohjelmatoiminnassa tulivat esille kansalliseen eheytymiseen, kansan sivistystason ja vaurauden edistämiseen liittyneet piirteet aina 1960-luvun puoliväliin saakka.

Ti 11.10.2016
Pentti Kemppainen, dosentti, valtiot. toht.: Kaupallisen radion aika

Uusi aika ääniradion historiassa alkoi Suomessa vuonna 1985, kun kaupalliset paikallisradiot aloittivat lähetyksensä ja lopettivat samalla Yleisradion monikymmenvuotisen monopolin radioaalloilla. Pian omistus ja ohjelmatuotanto keskittyivät; paikallisradiot saivat väistyä radioketjujen, formaattiradioiden ja valtakunnallisen kaupallisen radion tieltä. Myös Yleisradio profiloi ohjelmatarjontansa. Monivaiheisten, voimakkaidenkin muutosten jälkeen radioaalloilla vallitsee nykyään tasapaino julkisen ja kaupallisen radion välillä.

Ti 25.10.2016
Juhani Wiio, dosentti, yhteiskuntat. toht.: Television ensimmäiset vuosikymmenet Suomessa

Esityksessä tarkastellaan kokoavien näkökulmien kautta suomalaisen television ohjelmistojen kehitystä. Kohteena ovat nimenomaan suomalaisilla televisiokanavilla lähetetyt ohjelmat ja ohjelmistot, ei niinkään television institutionaalinen historia. Aluksi katsotaan, miten televisio-ohjelmistot kehittyivät tv-toiminnan ensimmäisen viiden vuosikymmenen aikana, minkä jälkeen pyritään vetämään johtopäätöksiä suomalaisten television ohjelmistojen kehitystrendeistä aina tähän päivän saakka.

Ti 1.11.2016
Heikki Hellman, johtaja, dosentti, Viestinnän, median ja teatterin yksikkö (CMT), Tampereen yliopisto: Television kehitys 1980-luvulta tähän päivään

Suomalainen televisio jätti ”niukkuuden aikakauden” 1980-luvulla, jolloin kaapelitelevisio ja Kolmoskanava alkoivat juurruttaa uudenlaista televisiokulttuuria Suomeen. 1990-luvulla Suomessa vakiintui duaalimalli, jossa julkinen palvelu ja kaupallinen televisio toimivat rinnakkain ja kilpailivat keskenään. Television ”runsauden aikakauteen” astuttiin varsinaisesti vasta 2000-luvun alkuvuosina, kun digitalisaatio moninkertaisti kanavatarjonnan.

Ti 8.11.2016
Lauri Kivinen, toimitusjohtaja, Yleisradio: Yleisradio 2017 –

Yhdeksänkymmentävuotiaan Yleisradion toiminta pohjaa julkisen palvelun median periaatteelle, joka on muuttuvassa toimintaympäristössä ajankohtaisempi kuin ehkä koskaan. Kuinka varmistetaan riippumaton tiedonvälitys teknologioiden ja median liiketoiminnan myllerryksessä?

Kevät 2016

Marko Kulmala ja tv-ohjelma Jyrkin tarina
Jyrki oli MTV3:n nuortenohjelma, jota esitettiin vuosina 1995–2001. Populaarikulttuuriin keskittynyt ohjelma koostui musiikkivideoista ja artistihaastatteluista. Marko Kulmala kertoo Jyrkin tarinan, nyt kun ohjelman ensimmäisistä lähetyksistä on kulunut jo yli 20 vuotta.
Ma 9.5.2016

Anssi Kukkonen – ”sinivalkoinen selostaja”
Anssi Kukkonen on suomalaisen televisiohistorian tunnetuimpia urheiluselostajia. Hän välitti kisatunnelmat kotikatsomoihin esimerkiksi Münchenin ja Montrealin kesäolympialaisista sekä lukuisista jääkiekon MM-kisoista. Yleisötilaisuudessa 25. huhtikuuta hän kertoo urastaan ja siitä, kuinka urheiluselostaminen vuosikymmenten aikana on muuttunut.
Ma 25.4.2016

Veijo Hietala – tosi-tv:n maailmat ja uusromantiikan aika
Tosi-tv aloitti voittokulkunsa 90-luvun alussa ja muuttui hallitsevaksi televisiotrendiksi 2000-luvulla. Onko tosi-tv yltiötunteellisen ”uusromantiikan” tuote? Mediatutkija Veijo Hietala selvittää yleisötilaisuudessa, mihin ja miksi monien mielestä tirkistelevää tosi-tv:tä tarvitaan.
Ma 7.3.2016

Syksy 2015

Kari Lumikero – kirjeenvaihtajan vuosikymmenet
Kari Lumikeron välittämänä suomalaiset seurasivat televisiosta vuosikymmenten suurimpia uutisia. Hän työskenteli Yleisradion uutis- ja ajankohtaistoimituksessa 1967–1986 sekä MTV3:n Skandinavian ja Keski-Euroopan kirjeenvaihtajana vuosina  1986–2008.  Lumikero sai Bonnierin Vuoden journalisti -palkinnon vuonna 2005.
Ma 23.11.2015

Axa Sorjanen – Radio Cityn 80-luku
Toimittaja Axa Sorjanen työskenteli Radio Cityn vakituisena avustajana vuosina 1985–88  ja siirtyi sen jälkeen citykulttuurin ikoniksi muodostuneen kanavan toimituspäälliköksi. Sorjasen ja Taina Värrin kirja ”Miksei aina voi olla perjantai” ilmestyy syksyllä 2015 ja kertoo Radio Cityn ensimmäisistä vuosista.
Ma 26.10.2015

Kari Kyrönseppä – komiikan tekijä
Käsikirjoittaja, ohjaaja ja tuottaja Kari Kyrönseppä on ollut käsikirjoittamassa useita kotimaisen tv-viihteen merkkipaaluja. Hepskukkuun, Velipuolikuun ja Mutapainin ystävien myötä 80-luvulla nousi esille myös uuden sukupolven näyttelijöitä, mm. Pirkka-Pekka Petelius ja Kari Heiskanen. Ma 28.9.2015

Kevät 2015

Markus-setä – Suomen ensimmäinen radiopersoona
Kulttuurihistorioitsija FT Paavo Oinonen kertoo KAVIn radio- ja tv-arkiston yleisötilaisuudessa Markus Rautiosta, kotimaisen radioilmaisun uranuurtajasta. Uudessa tietokirjassaan Markus-setä. Suomen ensimmäinen radiopersoona Paavo Oinonen valottaa Markus-setänä tunnetuksi tulleen Raution merkitystä mm. kuunnelmailmaisulle ja lastenkulttuurille. Ma 4.5.2015

Matti Penttilä kuvin ja sanoin
Matti ”Pena” Penttilä kertoo KAVIn yleisötilaisuudessa mittavasta televisio- ja elokuvaurastaan. Penttilä toimi alalla yli 40 vuotta, työskennellen niin tuottajana, ohjaajana kuin äänittäjänä. Hän oli mukana mm. ”Myrskyluodon Maija” -tv-sarjan sekä ”Maa on syntinen laulu”- ja ”Milka”-elokuvien tuotannoissa. KAVIssa on avoinna Matti Penttilän valokuvanäyttely, jossa on esillä työkuvia elokuva- ja televisiotuotannoista aina 1960-luvulta lähtien. Ma 13.4.2015

Pentti Kemppainen: Kaupallinen radio Suomessa
Kaupallinen radio täyttää tänä vuonna 30 vuotta. Radiotoimittaja ja tutkija Pentti Kemppainen selvittää KAVIn yleisötilaisuudessa kaupallisen radion taivalta 1980-luvun pioneerikaudesta tähän päivään. Hänen tutkimuksensa ”Radio kuuluu kaikille” julkaistaan helmikuussa.
Ma 2.3.2015

Anna Perho ja Kimmo Vehviläinen: Mistä on radiojuontajat tehty?
Radio Aallon Dynastian suositut radiopersoonat Anna Perho ja Kimmo Vehviläinen kertovat KAVIn yleisötilaisuudessa radiojuontamisesta. Kokeneet toimittajat selvittävät mm. mitä hyvältä radiojuontamiselta edellytetään. Kuinka aamulähetys syntyy? Entä kuinka he itse tulivat alalle?
Ma 12.1.2015

Syksy 2014

KAVIn tutkijatapaaminen: Reseptio, vuorovaikutus ja tyyli
To 6.11.2014

Päivi Istala – elämyksiä uran varrelta
Päivi Istala kertoo KAVIn yleisötilaisuudessa yli 40 vuotta kestäneistä työvuosistaan radiossa. Päivi Istala työskenteli Yleisradiossa toimittajana vuosina 1967-2011. Hänen lukuisia radio-ohjelmiaan olivat mm. Ristivetoa ja Naisten tunti. Istala työskenteli pitkään myös Tänään iltapäivällä -ajankohtaisohjelmassa.
Ma 20.10.2014

Hannu Kahakorpi – mies Kotikadun takana
Yle TV1:n rakastettu Kotikatu-sarja (1995–2012) sai alkunsa kaksikymmentä vuotta sitten. Sarjaa alusta asti luotsannut ohjaaja ja tuottaja Hannu Kahakorpi kertoo yleisötilaisuudessa mistä kaikki sai alkunsa ja kuinka sarjaa tehtiin.
Ma 15.9.2014

Kevät 2013

Kevään 2013 yleisötilaisuussarja keskittyy televisiolähetysten tekniikan kehittymiseen: varhaisimmista tv-lähetyksistä väritelevision syntyyn ja aina television tulevaisuudennäkymiin saakka.

  • Ma 28.1: Varhainen televisiotekniikka. Arto Särkkä, dipl.ins.
  • Ma 11.2: Väritelevision saapuminen Suomeen. Otto Mikkelä, dipl.ins.
  • Ma 25.2: Kuvanauhatekniikan kehittyminen. Henry Lindqvist, projektipäällikkö, YL
  • Ma 11.3: Digi-tv ja teräväpiirto, television tulevaisuudennäkymät. Olli Sipilä, teknologiapäällikkö, YLE

Syksy 2013

Ma 15.10  Radion tekniikkaa I: Varhaisvaiheet. DI Jukka Vermasvuori; FK Lasse Vihonen
Tilaisuudessa selvitetään radiotekniikan perusperiaatteet ja luodaan katsaus radiolähetystoiminnan varhaisvaiheisiin Suomessa.

Ma 29.10. Radion tekniikkaa II: Nykytila. DI Hannu Hannula, Digita; kehityspäällikkö Timo Manninen, YLE
Yleisötilaisuudessa perehdytään nykyaikaiseen lähetystekniikkaan ja tuotantojärjestelmiin. Esimerkiksi RDS-tekniikan avulla lähetetään dataa radiolähetyksen ohessa.

Ma 12.11. Radion tekniikkaa III: Tulevaisuus. DI Vesa Erkkilä, Digita Oy
Millainen on radion digitaalinen tulevaisuus? Kuinka Suomessakin jo kokeilukäytössä ollut digitaalinen DAB-radio toimii?

2012

Ma 24.9.2012 Haastateltavana Sakari Kiuru, Yleisradion pääjohtaja 1980-1989
Yleisötilaisuudessa on haastateltavana Sakari Kiuru, Yleisradion pääjohtaja vuosina 1980-1989. Hänen pääjohtajakauteensa sisältyy myrskyisiäkin tapahtumia, esimerkiksi YLEn monopolin murtuminen radioalalla sekä presidentti Koiviston ja Yleisradion välirikko. Sakari Kiuru kertoo tilaisuudessa omista kokemuksistaan pääjohtajana, haastattelijana FK Lasse Vihonen.

Ma 7.5.2012 Radio sodissamme 1939–45
FK Lasse Vihonen kertoo kuinka radio oli taisteluaseena propagandasodassa. Miten suomalaiset käyttivät radioaaltoja hyväkseen sotaponnisteluissa? Entä millaisia salaisia tehtäviä Yleisradiolla oli talvi- ja jatkosodan aikana? Tilaisuudessa kuullaan ja nähdään ääni- ja filminäytteitä, mm. ainutlaatuinen tallenne Adolf Hitlerin ja Mannerheimin keskustelusta kesällä 1942.

Ma 23.4.2012 Heikki Hellman: Kolmoskanava ja suomalaisen television televisualisoituminen
YTT, dosentti Heikki Hellmanin teos ”Koko illan ilo? Kolmoskanava ja television kaupallistuminen Suomessa” ilmestyy KAVA:n julkaisusarjassa huhtikuussa. Valtakunnan ensimmäinen täysimittainen kaupallinen tv-kanava uudisti television viihdeohjelmiston ja avasi ruudun mm. formulakisoille ja kauppaneuvos Paukulle. Tilaisuudessa pureudutaan kanavan ohjelmistoon ja nähdään näytteitä koko kansaa viihdyttäneistä tv-ohjelmista.