Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (KAVI) mediakasvatus- ja kuvaohjelmayksikkö on saamansa yleisöpalautteen perusteella 20.12.2023 uudelleenluokitellut kuvaohjelman Nälkäpeli: Balladi laululinnuista ja käärmeistä (The Hunger Games: The Ballad of Songbirds and Snakes, 2023).

Kuvaohjelmaluokittelija oli 27.10.2023 arvioinut kuvaohjelman sallituksi yli 12-vuotiaille, perusteinaan sen sisältämä väkivalta ja ahdistavuus.

KAVI piti ikärajan ennallaan. KAVIn mukaan elokuva sisältää futuristisen fantasiamaailman etäännyttävässä kontekstissa esitettyä rajuhkoa, mutta ei erityisen yksityiskohtaista väkivaltaa sekä yksittäisiä yksityiskohtaisempia väkivaltakohtauksia. Lisäksi elokuvassa on ahdistusta aiheuttavaa väkivallan ja kuoleman uhkaa sekä äkillisiä ja yllättäviä kauhuelokuvamaisia ääni- ja kuvatehosteita.

Piinaavan uhan vastavoimana keskeisten henkilöiden toimintakyky ja neuvokkuus säilyy ja tukee selviytymistä. Väkivallan oikeutuksesta käydään myös moraalisia pohdintoja. Nälkäpelin osallistujana on myös joitakin nuorempia lapsihahmoja, mutta heidän kohtalonsa jäävät viitteellisemmiksi.

Lue lisää ikärajoista