Mediataitoviikko on mediakasvatuksen oma teemaviikko, joka tarjoaa ammattilaisille ja kaikille aiheesta kiinnostuneille inspiraatiota oman työn ja osaamisen kehittämiseen. Vuosittain vietettävä Mediataitoviikko tekee näkyväksi mediakasvatustyötä, jota Suomessa yhteiskuntamme eri sektoreilla ja toimialoilla tehdään. 

Järjestyksessään kahdettatoista Mediataitoviikkoa vietetään 5.-11.2.2024. Mediataitoviikko toteutuu jälleen lukuisilla eri tavoilla: viestinnässä, vuorovaikutuksessa, tapahtumissa ja yhteisissä oppimisen ja oivalluksen hetkissä. Mediataitoviikon sisällöt ja materiaalit ovat oivia työkaluja myös itseopiskeluun ja ammattilaisen omien tietojen ja taitojen päivittämiseen. Mediataitoviikkoa koordinoi Kansallinen audiovisuaalinen instituutti.

Tämän vuoden Mediataitoviikko on suunniteltu ja toteutettu noin 70 kumppaniorganisaation kanssa. Kumppaneita yhdistää päämäärä edistää moninaisten kohderyhmien mediataitoja ja ammattilaisten valmiuksia mediakasvatukseen. Mediataitoviikon oma verkkolehti, Mediataito 2024 on osoitus tästä. Verkkolehdessä on vapaasti luettavissa noin 60 artikkelia Mediataitoviikon toimijoilta, jotka vahvistavat eri-ikäisten mediataitoja omassa toiminnassaan.

Tämän vuoden Mediataitoviikon teemana on mielen hyvinvointi, mikä näkyy myös monissa Mediataito 2024 -verkkolehden artikkeleissa. Mukana on lisäksi artikkeleja esimerkiksi tekoälystä ja algoritmeista, teknologian ympäristövaikutuksista, mediakulttuurin ja digitaalisten ympäristöjen ilmiöistä ja erityisryhmien mediakasvatuksesta.

Mediataitoviikon materiaaleja

KAVI julkaisee tämän vuoden Mediataitoviikolle nuorten ja nuorten aikuisten mediankäyttöön, älypuhelimiin ja hyvinvointiin liittyneen kyselytutkimuksen tuloksia. Kysely toteutettiin yhteistyössä E2 Tutkimuksen kanssa ja siihen vastasi 1021 15-29-vuotiasta.

Vuonna 2024 Mediataitoviikolle on julkaistu jälleen neljä ikäryhmittäin jaoteltua suomenkielistä vinkkivihkoa sekä ruotsinkielinen vinkkivihko. Vihkoihin on koostettu otteita Mediataitoviikon materiaaleista ja tämän lehden artikkeleista eri ikäisten mediakasvatuksen tueksi.

Mediataitoviikon sivustolle kootut innostavat materiaalit ja teemaviikon avoimet tapahtumat kannustavat nekin uuden oppimiseen ja mediataitojen eri osa-alueisiin tarttumiseen. Useimmat Mediataitoviikon materiaaleista ja ovat ammattilaisten käytössä ympäri vuoden. Ne ja paljon muuta mediakasvatusmateriaaleja löytyy uudistuneesta Mediataitokoulusta.

Tervetuloa verkkovanhempainiltaan

KAVI tarjoaa Mediataitoviikolla verkkovanhempainillan nuorten kasvattajille, huoltajille ja nuorten parissa toimiville ammattilaisilla. Nuoren mieli mediatulvassa -verkkovanhempainillassa torstaina 8.2.klo 18.30-20.00 kuullaan tutkija- ja asiantuntijapuheenvuorojanuorten digitaalista mediakulttuurista ja pelaamisesta ja saadaan vinkkejä, miten nuoren mielen hyvinvointia ja turvataitoja digitaalisissa mediaympäristöissä on mahdollista vahvistaa.

Illan järjestävät yhteistyössä Kansallinen audiovisuaalinen instituutti, Mannerheimin Lastensuojeluliitto ja Pelastakaa Lapset ry osana Safer Internet -toimintaa. Lisätietoa ja ilmoittautuminen.

Seuraa teemaviikkoa somessa

Viestintä on koko Mediataitoviikon tärkeä kulmakivi. Seuraamalla Mediataitokoulun somekanavia ja tunnisteita #Mediataitoviikko ja #Mediakasvatus voi löytää uusia ideoita omaan työhön ja osallistua keskusteluun itsekin.