Mediakasvatus­foorumi


Mediakasvatusfoorumin tarkoituksena on verkostoitua, esitellä mediakasvatustoimintaa sekä kehittää yhdessä kansallista mediakasvatusta.

  1. Etusivu
  2.  » 
  3. KAVIn mediakasvatus
  4.  » Mediakasvatusfoorumi

Mediakasvatusfoorumi 2021 – Mediakasvatusta läpi elämänkaaren 

Vuoden 2021 Mediakasvatusfoorumi järjestetään tiistaina 18.5. klo 10–14.30. Tilaisuus on suunnattu julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin suunnittelijoille ja päättäjille, sekä mediakasvatuksen tutkijoille ja asiantuntijoille. Mediakasvatusfoorumi järjestetään etätilaisuutena Adobe Connect –alustalla. 

Ajankohtaisia aiheita tarkastellaan tänä vuonna teemalla “Mediakasvatusta läpi elämänkaaren”. Ministeriön tervehdyksen antaa tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko, jota seuraa KAVIn ja Cuporen tuoreen aikuisten mediataitojen edistämisen selvityksen julkistus. Erikoistutkija Anna Kanerva sekä tutkija Katja Oksanen-Särelä esittelevät aikuisten medialukutaidon edistämistä Suomessa, sen nykytilaa ja hyviä käytäntöjä.

Mediakasvatuksen pikadeiteillä eri organisaatiot pääsevät kertomaan uusista hankkeista, ideoista ja avauksista. Tavoitteena on innostaa alan muita toimijoita osallistumaan tai tekemään yhteistyötä. Kiinnostuksesta mediakasvatuksen pikadeiteille voi kertoa ilmoittautumisen yhteydessä, tarkemmat ohjeet esittelijöille löytyvät alta. 

Lounastauon jälkeen THL:n erikoistutkija Jonas Sivelä kertoo salaliittoteorioista ja rokotusluottamuksesta. Tarkastelussa on muun muassa, minkälaisten haasteiden edessä olemme ja mitä voimme tehdä näiden tiedollisten haasteiden ehkäisemiseksi. 

Mediakasvatusfoorumi päättyy yhteistoiminnallisiin työpajoihin, joissa päästään pureutumaan mediakasvatuksen eri ikäkohderyhmiin kehittämisen, kartoittamisen tai hyödyntämisen hengessä. Itseä eniten kiinnostavan työpajan voi valita ilmoittautumisvaiheessa.

Ohjelma

9:45                  Etäyhteys aukeaa

10:00                Tilaisuuden avaus

10:05                Ministeriön tervehdys, Annika Saarikko, Tiede- ja kulttuuriministeri 

10:15                Aikuisten medialukutaidon edistäminen Suomessa: Nykytila ja hyvät käytännöt 

                         Anna Kanerva, erikoistutkija ja Katja Oksanen-Särelä, tutkija, Kulttuuripolitiikan

                         tutkimuskeskus Cupore 

10:45                Mediakasvatuksen pikadeitit  

11:30                Lounastauko   

13:00                Salaliittoteoriat ja rokotusluottamus – terveys ja tieto totuudenjälkeisessä ajassa

                          Jonas Sivelä, erikoistutkija, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, THL  

                          Kommenttipuheenvuoro Leo Pekkala, Kansallinen audiovisuaalinen instituutti

13:30                Työpajat: Kehittämistä, kartoitusta ja hyödyntämistä       

14:30                Foorumi päättyy 

Ilmoittautuminen

Ilmoittaudu mukaan viimeistään 28.4. Tähän mennessä ilmoittautuneet saavat halutessaan pienen foorumipaketin työpaikalle tai etätyöpisteeseen. Jälki-ilmoittautuminen on auki 11.5. asti. Paikkoja on rajallinen määrä.

ILMOITTAUDU TÄSTÄ

Mediakasvatuksen pikadeitit

Mediakasvatuksen pikadeitit järjestetään nyt toista kertaa nettideitteinä. Kyseessä on lyhyt oman toiminnan/palvelun/idean esittelytilanne pienelle joukolle ihmisiä kerrallaan. Maksimissaan viiden minuutin esitys toistetaan 3-4 kertaa omassa virtuaalihuoneessa vaihtuville osallistujille. Esitys voi olla täysin puheen varassa tai se voi sisältää muutamia kuvia tai esitysdioja.
Esityksen jälkeen yleisöllä on muutama minuutti aikaa kommentointiin tai kysymyksiin.

Pikadeittien ideana on herättää kiinnostusta palaamaan esityksen teemojen äärelle jatkossakin esimerkiksi toiminnan/palvelun käyttäjänä tai yhteistyökumppanina.

Pikadeittien esittelijät saavat tarkemmat ohjeet 28.4. Paikkoja on varattu yhteensä 15 esitykselle.