Lost Boys -elokuvan leikattu versio sai tv-ensi-iltansa maaliskuussa Ylellä. Kuvaohjelmaluokittelija oli antanut lyhennetylle elokuvalle ikärajan K16. KAVI otti leikatun version yleisöpalautteen perusteella uudelleenluokitteluun, missä ikärajaksi nousi alkuperäisen elokuvan tavoin K18.

KAVI perustelee Lost Boys -elokuvan K18-ikärajaa ohjelman erittäin voimakkaalla ahdistavuudella. Dokumentaarisen sisällön ahdistavuus arvioidaan lasten ja nuorten kehitykselle fiktiivisiä sisältöjä haitallisemmaksi. Haitallinen sisältö on aitoa ongelmattomana tai ihannoiden esitettyä itseä tai muita vahingoittavaa, vakavasti henkeä uhkaavaa ja hengenvaarallista käyttäytymistä.

Lost Boys -dokumentissa kuvataan huumeiden käyttäjien elämää osin ihannoiden, mutta myös sen ahdistavia ja itsetuhoisia puolia esiin tuoden. Mallioppimiseen perustuvaa haitallisuutta erottelee ikärajan 18 tasolla hengenvaarallisuus, verrattuna ikärajaan 16, jota perustelee vakavan vahingoittumisen riski.

Yleisöpalautteella voi vaikuttaa ikärajoihin

”Lost Boys -elokuva otettiin uudelleenluokiteltavaksi, sillä saimme yleisöpalautetta, että elokuvan ikäraja on liian matala”, kertoo KAVIn apulaisjohtaja Leo Pekkala. ”Uudelleenluokittelun yhteydessä kuulimme asianosaisia, minkä jälkeen KAVI teki ratkaisun ikärajakriteeristön perusteella.”

Yleisöpalautetta voi antaa, jos elokuvan, televisio-ohjelman tai pelin ikäraja on liian matala tai korkea. Perusteltu palaute saattaa johtaa kuvaohjelman uudelleenluokitteluun.

”Yleisön antama palaute ohjelmien ikärajoista on meille tärkeää, ja kannustankin katsojia antamaan palautetta KAVIn verkkosivujen kautta”, Pekkala sanoo.

Lisätietoja

Leo Pekkala, apulaisjohtaja / Kansallinen audiovisuaalinen instituutti (KAVI)
045 852 7799, leo.pekkala@kavi.fi