Kino Reginan syysohjelmistossa on esillä indie- ja genre-elokuvien näkemyksellisiä tekijöitä Kelly Reichardtista Pam Grieriin, Taiwanin ja Tšekkoslovakian uuden aallon elokuvia sekä Fritz Langin ja Thea von Harboun elokuvahistorian merkkiteoksia. Koko ohjelmisto on nyt julki ja liput myynnissä.

Yksi elokuvahistorian kuuluisimmista ohjaaja-käsikirjoittaja -aviopareista on Fritz Lang ja Thea von Harbou. Duolle omistetussa esityssarjassa nähdään pariskunnan yhteistyön tuloksena syntyneitä elokuvataiteen suurklassikoita, kuten Tri Mabuse -elokuvat. Eeppisten mittasuhteiden Metropolis (1927) esitetään ainutlaatuisessa kinokonserttinäytöksessä.

Indie-elokuvan ja festarimaailman suosikki Kelly Reichardt saa uuden elokuvansa myötä ensimmäisen arkistosarjansa Suomessa. Minimalistisen hitaat mutta palkitsevat elokuvat luovat uusia näkökulmia perinteiseen postikortti-americanan kuvastoon. Amerikkalaisen avantgarden kärkinimen, kiovalaissyntyisen Maya Derenin, tuotannosta päästään nauttimaan muusikko-säveltäjä Päivi Takalan taiteilijajuhlakonsertissa.

Uutta aaltoa läheltä ja kaukaa

Tšekkoslovakialaisen uuden aallon elokuvassa kukoistivat yhteiskuntakriittiset komediat, joista useimmat joutuivat pannaan kotimaassaan. Tšekkoslovakialainen absurdi komedia -teemasarjassa nähdään mm. Věra Chytilován ja Miloš Formanin varhaistuotantoa, joka piikittelee valtaapitäviä ratkiriemukkaiden satiirien ja anarkistisen ilotulituksen muodossa.

Taiwan-teemavuosi Kino Reginassa jatkuu Taiwanin uutta aaltoa esittelevällä teemasarjalla. Suuntauksen tekijät muistetaan kansansa lähihistoriasta, muistoista ja perheestä kertovista koskettavista elokuvistaan. Arthouse-yleisön suosikkinimien (Hou-hsiao Hsien, Edward Yang) rinnalle nostamme myös vähemmän tunnettuja ohjaajia. Monet sarjan elokuvista saavat nyt ensiesityksensä Suomessa.

Genre-elokuvien suunnannäyttäjät

Toimintaelokuvaikoni Pam Grier toi naisenergiaa ja särmää 1970-luvun blaxploitaatioelokuvien maskuliiniseen maailmaan. Genre-elokuvaohjaaja Jack Hillin elokuvista tunnetuksi tullut tähti teki vaikutuksen myös nuoreen Quentin Tarantinoon, joka nosti hänet uudelleen pinnalle vuosikymmeniä myöhemmin Jackie Brown -elokuvan pääosassa. Kino Reginan syyssarjassa nähdään näyttelijän kiehtovimmat roolit bläkkärisankarista sarjamurhaajaan.

50 vuotta täyttävä kauhuklassikko Manaaja (The Exorcist, 1973) loi henkien manaamisesta kansainvälisen elokuvatrendin. Riivaajat-teemasarjassa tarkastellaan vastikään edesmenneen William Friedkinin teoksen käynnistämää ilmiötä monipuolisesti. Esityssarjassa nähdään laaja otanta riivausteemaisia elokuvia ja ohjaajaniminä on kirjava joukko tekijöitä Ken Russellista Pirjo Honkasaloon.

Syysohjelmisto alkaa tiistaina 5.9. ja jatkuu joulukuun alkuun saakka. Koko ohjelmisto on nyt julkaistu ja liput myynnissä Kino Reginan kotisivuilla.