Kansallinen audiovisuaalinen instituutti (KAVI) muistuttaa, että suomalaisissa verkkokaupoissa myytävien kuvaohjelmatallenteiden yhteydessä on ilmoitettava virallinen ikäraja.

Kuvaohjelmatallenteilla tarkoitetaan esimerkiksi elokuvista ja tv-sarjoista valmistettuja fyysisiä kappaleita (esimerkiksi DVD, Blu-ray, Ultra HD Blu-ray) sekä digitaalisista peleistä valmistettuja fyysisiä kappaleita. Tallenne tulee merkitä Suomen virallisilla ikärajamerkinnöillä, mikäli kyseinen kuvaohjelma on luokiteltu Suomessa. Kuvaohjelmalakiin (710/2011) perustuvat ikärajat varoittavat lapsen kehitykselle mahdollisesti haitallisista sisällöistä. 

Mikäli verkkokaupassa myytävää kuvaohjelmatallennetta ei ole ikärajaluokiteltu Suomessa, voidaan korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisun (KHO 2024:48) mukaisesti tässä yhteydessä hyväksyä kuvaohjelman tuotetiedoissa myös toisen EU-jäsenvaltion vastaavat ikärajamerkinnät. Tällaisen kuvaohjelman tulee olla käynyt läpi toisen jäsenvaltion vastaavan menettelyn ja luokittelun ja siihen tulee olla tehty vastaavat merkinnät. 

Digitaalisissa peleissä on elokuvien ja televisio-ohjelmien tapaan oltava niiden haitallisista sisällöistä kertovat merkinnät. Pelien ikäluokittelun osalta Suomessa hyväksytään yleiseurooppalainen pelien ikärajajärjestelmä PEGI (Pan-European Game Information).  

Suomen viralliset voimassa olevat ikärajat voi tarkistaa KAVIn ylläpitämästä kuvaohjelmien ikärajahausta sekä digitaalisten pelien osalta PEGIn sivuilta. Molempiin tietokantoihin pääsee osoitteesta: https://kavi.fi/etsi-ikarajaa/