Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (KAVI) mediakasvatus- ja kuvaohjelmayksikkö on uudelleenluokitellut televisiokanavilla esitettävien ohjelmien mainoksia eli niin kutsuttuja ohjelmapromoja / -puffeja osana kuvaohjelmaluokittelijoiden valvontaa. KAVI tekee oma-aloitteista luokittelijoiden valvontaa esimerkiksi kertauskoulutuksiin osallistuvien luokittelijoiden osalta.

Viimeisimmän valvonnan yhteydessä KAVI nosti uudelleenluokitteluissaan useamman ohjelmapromon ikärajaa ja haluaa nyt muistuttaa elokuvatrailereiden ja televisiokanavien kuvaohjelmien mainosten tiukemmista linjauksista luokitteluun liittyen. Ikärajakriteeristön ohjeissa on erillisiä ohjeita trailereihin liittyen. Samat ohjeet koskevat ohjelmapromoja.

Luokiteltaessa televisiossa esitettävien kuvaohjelmien markkinointiaineistoa tai elokuvien trailereita, yksittäisten kohtausten vaikuttavuutta tulee harkita ikärajojen osalta tiukemmin kuin muiden kuvaohjelmien kohdalla, koska promoissa / trailereissa haitallisen sisällön osuus nousee laajemman tarinayhteyden puuttuessa korostuneemmin keskiöön ja voi jäädä katsojan mieleen irrallisena vailla selityksiä. Myös markkinointiaineiston osalta on kuitenkin aina harkitusti arvioitava kokonaisuuden ja yksittäisten kohtausten suhdetta.

Lue lisää ikärajoista

(Kuva: Eweis Yehia, Helsingin kaupunginmuseo)