Elokuvamusiikki


Artie Music ja KAVI ylpeänä esittävät

Suomi-Filmi 100 vuotta -juhla-cd kruunaa harvinaisten sävelhelmien sarjan

Suomalainen elokuvamusiikki Vol. 9 & Vol. 10 – Suomi-Filmin elokuvamusiikkia 1933-61 (2xCD)

Artie Musicin ja Kansallisen audiovisuaalisen instituutin tuottaman Suomalainen elokuvamusiikki -levysarjan 9. ja 10. osa esittelevät vuonna 1920 perustetun Suomi-Filmin julkaisemien elokuvien musiikkia vuosilta 1933–1961. Pääpaino on 1950-luvun elokuvien musiikissa. Tuplakokoelman ensimmäinen levy on omistettu Suomi-Filmin kuuluisimman ohjaajan Valentin Vaalan elokuvien musiikille ja toinen levy muiden ohjaajien elokuvien musiikille.

Tuplalevyä myydään Kansallisen audiovisuaalisen instituutin keskuksessa (Sörnäisten rantatie 25) ja Kino Reginassa levyä myydään 20 euron hintaan. Sitä myydään myös Sointu-yhtiön verkkokaupassa ja Digeliuksessa. Koko sarjan hinta on Sointu-yhtiössä 118 euroa.

Uudessa tupla-cd-levyssä on mukana erilaisten iskelmien ja laulelmien (mm. tangoa, sambaa, jatsahtavaa jitterbugia) ja Lasse Liemolan varhaisen rokin lisäksi runsaasti myös ”klassisen musiikin osastoa”, esimerkiksi Einar Englundin varhaista tuotantoa Vaalan Mika Waltari -elokuvissa, Harry Bergströmin Niskavuori-musiikkia ja Simon Parmetin upea uusklassinen sarja Pikku Pietarin pihasta. Harvinaisuudet ovat peräisin Ylen kantanauhoilta.  Savikiekoilta on mukana mm. Ylioppilaskunnan Laulajien tuotantoa, solisteina mm. itse Martti ”Pyssy” Turunen ja kitarataiturina tunnettu Viljo Immonen.

Suomalainen elokuvamusiikki vol 9-10

Artie Musicin ja KAVIn tuottama Suomalainen elokuvamusiikki -cd-sarja esittelee kronologisesti suomalaisen elokuvan laulu- ja instrumentaalimusiikin gramofonilevytyksiä aina 1930-luvulta äänielokuvan alusta 1960-luvulle asti. 

Levysarjassa on kyse suomalaisen äänilevy- ja elokuvahistorian harvinaisten taltiointien tarkasta restauroimisesta ja tuomisesta yleisön saataville. Suomessa on suuri osa 1900-1950-lukujen äänilevytuotannosta vielä arkistojen kätköissä yleisön ulottumattomissa.

Elokuvissa kappaleet katkeavat tai häivytetään usein repliikkien alla, levysarjassa kappaleet ovat kuunneltavissa kokonaisina. Joka levyllä on mukana myös instrumentaalikappaleita. Suurinta osaa levyjen kappaleista ei ole Spotifyssa tai Youtubessa.

Jokaisessa levyssä on mukana Juha Seitajärven kirjoittama 24-sivuinen esittelykirjanen täynnä uutta tietoa aikakauden elokuvista, niiden musiikkikappaleista levytyksineen ja nuottijulkaisuineen. Kuvituksena on harvinaisia valokuvia mm. musisoimis- ja äänitystilanteista.

Levyjä saa yksittäisinä kappaleina tai paketteina Sointu-yhtiön verkkokaupasta, KAVIn keskuksesta tai Kino Reginasta. Lisäksi levyjä myydään hyvinvarustetuissa levykaupoissa.