Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (KAVI) yhteistyö venäläisten kulttuuriorganisaatioiden kanssa keskeytyy Ukrainan sotatilanteen takia. Useita vuosikymmeniä kestäneen kulttuurivaihdon jatkaminen ei sodan kärsimysten keskellä ole mahdollista. Vastalauseena Venäjän järjettömälle ja laittomalle hyökkäykselle KAVI pidättäytyy toistaiseksi sekä elokuvakopioiden lainaamisesta että venäläisen elokuvan esittämiseen tähtäävistä yhteistyökuvioista.

”Elokuva tarjoaa vahvoja samastumisen kokemuksia, jotka parhaimmillaan rakentavat ainutlaatuista yhteisymmärrystä maiden ja kansojen välille”, toteaa KAVIn johtaja Matti Lukkarila. ”Kotimaisen elokuvan perintö on rauhan asialla, samoin KAVI sen lakisääteisenä säilyttäjänä”.

Mediakasvatuksen ja medialukutaidon kansallisena edistäjänä KAVI korostaa tiedon luotettavuuden arviointia sotatilanteessa. Valeuutisten ja propagandan erottaminen tarkistetuista faktoista ja uutisista sekä osallistava työ vihapuheen ehkäisemiseksi ovat tasa-arvoisen ja toimivan demokratian peruspilareita.