Yleistieto


Tältä sivulta löydät vastaukset yleisimpiin kysymyksiin ikärajoista.

Etusivu » Ikärajat » Yleistieto

Miksi elokuvilla, televisio-ohjelmilla ja peleillä on ikärajat?

Ikärajat perustuvat lakiin. Kuvaohjelmilla tarkoitetaan elokuvia, televisio-ohjelmia ja digitaalisia pelejä. Kuvaohjelmalain tarkoitus on suojella lapsia elokuvien, televisio-ohjelmien, pelien ja muiden kuvaohjelmien haitallisilta vaikutuksilta.

Lapsen kyky ymmärtää kokemuksiaan kehittyy iän myötä. Tunne-elämän ja ajattelun kehittyminen auttaa lasta ymmärtämään myös kokemuksia elokuvista, tv-ohjelmista ja peleistä.
Ikärajan tarkoitus on suojella lapsen kehitystä.

Tutkimusten perusteella tiedetään, että esimerkiksi voimakkaan väkivallan näkeminen ohjelmissa voi aiheuttaa lapselle haittaa. Haittoja ovat esimerkiksi vaikeus nukahtaa tai painajaisunet. Lapsi voi olla myös peloissaan, levoton tai vihainen. TV-ohjelmille, elokuville ja peleille annetaan ikäraja, koska jotkut niistä voivat aiheuttaa haittaa lapselle. 

Millä perusteella ikäraja annetaan?

Suomessa Ikäraja määräytyy sillä perusteella, kuinka paljon elokuvassa, televisio-ohjelmassa tai pelissä on lapsille haitallista sisältöä. Lapsille haitallista sisältöä ovat väkivalta, seksuaalista tai ahdistusta aiheuttava sisältö ja päihteiden käyttö.

Ikärajat eivät ole suosituksia tietyn ikäisille. Kaikille sallittu ohjelma ei siis tarkoita lastenohjelmaa, vaan että ohjelmassa ei ole lapsille haitallista sisältöä.

Sisältösymbolit kertovat minkälaisten sisältöjen vuoksi ohjelmalla on ikäraja. Symbolien tarkoitus on auttaa ohjelmien ja pelien valinnassa.

Tutustu haitallisiin sisältöihin
Voit ladata pdf-tiedoston luokittelukriteereistä täältä.

Kuka antaa ikärajan?

Valtaosan elokuvien ja televisio-ohjelmien ikärajoista antavat KAVIn kouluttamat ja hyväksymät kuvaohjelmaluokittelijat. Ikärajan antaminen eli luokittelu pitää tehdä lain mukaisesti. KAVIn mediakasvatus- ja kuvaohjelmayksikkö valvoo kuvaohjelmaluokittelijoiden toimintaa. Mediakasvatus- ja kuvaohjelmayksikkö luokittelee ohjelmia myös tilauksesta.

Pelien osalta KAVI hyväksyy yleiseurooppalaisen PEGI-luokittelujärjestelmän ikärajat. Pelejä, joissa on PEGI-ikämerkintä, ei luokitella Suomessa.

Mistä löydän tietyn elokuvan, televisio-ohjelman tai pelin ikärajan?

Elokuvien ja televisio-ohjelmien ikärajoja voit hakea täältä. Pelien ikärajat löytyvät täältä.

Voiko ikärajoista antaa palautetta?

Mikäli televisio-ohjelman tai elokuvan ikäraja on mielestäsi liian matala tai korkea, voit antaa siitä palautetta.

Perusteltu palaute saattaa johtaa siihen, että KAVI luokittelee elokuvan tai televisio-ohjelman ikärajan uudelleen. Jos jätät palautteen omalla nimelläsi, ilmoitamme sinulle jos palautteesi johtaa toimenpiteisiin.

Mikä on ikärajajousto?

Elokuvateatterissa ikärajasta voidaan joustaa kolme vuotta, mutta vain jos lapsi on aikuisen seurassa koko näytöksen ajan. Esimerkiksi ikärajan 12 elokuvaan aikuinen voi viedä vähintään 9-vuotiaan lapsen. Jousto ei koske ikärajaa 18.

Jousto on tarkoitettu huoltajan tai muun lapsen hyvin tuntevan aikuisen harkiten käytettäväksi. Ideana on, että lapsen hyvin tunteva aikuinen pystyy arvioimaan lapsen herkkyyden erilaisille sisällöille, tietää minkälaisia mediasisältöjä lapsi on aiemmin nähnyt ja kuinka vahvasti hän niihin todennäköisesti eläytyy. Aikuinen pystyy tarvittaessa lohduttamaan tai rauhoittelemaan lasta ja voi auttaa elokuvakokemuksen käsittelyssä.

Joustoa ei ole tarkoitettu käytettäväksi lapsiryhmissä (esim. päiväkotiryhmät).

Lataa esite ikärajajoustosta (pdf), ruotsiksi (pdf)

Miksi kaikilla ohjelmilla ei ole ikärajaa?

Kaikissa ohjelmissa ei ole ikärajamerkintää. Esimerkiksi opetus-, sivistys-, kulttuuri-, musiikki-, urheilu-, visailu-, harrastus-, keskustelu-, ajankohtais- ja uutisohjelmat on vapautettu ikärajaluokittelusta, joten niissä ei ole merkintöjäkään. Ohjelman haitallisuus on siis arvioitu vain silloin, jos ohjelmalla on ikäraja. Luokittelemattomat ohjelmat saattavat siis sisältää lapsille haitallista sisältöä.

Tämän lisäksi ulkomailta toimivat suoratoistopalvelut (esim. Netflix, HBO) eivät ole Suomen lainsäädännön eli KAVI:n valvonnan piirissä. Ulkomailta toimivat tarjoajat noudattavat sen maan lainsäädäntöä, jonne ne ovat rekisteröityneet.