The Fall -sarjan kolmannen kauden jaksot 1-4 uudelleenluokiteltu


Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (KAVI) mediakasvatus- ja kuvaohjelmayksikkö on omasta aloitteestaan 24.8.2021 uudelleenluokitellut brittiläisen jännityssarjan The Fall kolmannen kauden jaksot yksi – neljä. Huhtikuussa 2021 KAVI uudelleenluokitteli sarjan kolmannen kauden kaksi viimeistä jaksoa viisi – kuusi, joiden molempien ikärajaa nostettiin tuolloin.

Kuvaohjelmaluokittelija oli 7.3.2017 luokitellut kolmannen kauden jaksot yksi – neljä ja arvioinut jaksot seuraavasti:
jakso 1, ”Kriittisessä tilassa” (Silence and Suffering, 2016), ikäraja 12, perusteena ahdistus,
jakso 2, ”Sisäinen selvitys” (His Trubled Thoughts, 2016), ikäraja 12, perusteena ahdistus,
jakso 3, ”Syyntakeinen vai ei?” (The Gates of Light, 2016), ikäraja 12, perusteena ahdistus ja
jakso 4, ”Pohjakosketus” (The Hell Within Him, 2016), ikäraja 12, perusteina ahdistus ja väkivalta.

KAVIn uudelleenluokittelussa kaikkien neljän jakson ikärajat pysyivät ennallaan. Myös haitallisuusperusteet pysyivät jaksoa kolme lukuun ottamatta ennallaan. Kyseiseen jaksoon KAVI lisäsi perusteeksi väkivallan. KAVIn mukaan jaksoissa on melko voimakasta ahdistusta aiheuttavaa sisältöä, kuten itsetuhoista surun ja sekavuustilan sekä väkivaltarikosten kuvausta.

KAVI pyytää huomioimaan, että nyt tehdyt The Fall -sarjan uudelleenluokittelut on tehty samoista versioista kuin alkuperin luokitellut jaksot. Näissä jaksoissa ei ole alussa aiempia tapahtumia kertaavaa niin sanottua recappia. Sarjasta on levityksessä myös recap-versiot, jotka saattavat sisältää ikärajoihin ja haitallisuuskriteereihin vaikuttavia tapahtumia aiemmista jaksoista. Tämän takia jaksojen recap-versiot tulee luokitella erikseen.