Talvisota-sarjan ensimmäinen jakso uudelleenluokiteltiin


Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (KAVI) mediakasvatus- ja kuvaohjelmayksikkö on 5.2.2024 uudelleenluokitellut Pekka Parikan ohjaaman Talvisota-sarjan (1989) ensimmäisen jakson Ylimääräinen harjoitus. Kuvaohjelma oli tuplaluokiteltu eli kaksi kuvaohjelmaluokittelijaa oli luokitellut saman jakson ja rekisteröidyissä ikärajoissa sekä haitallisuuskriteereissä oli eroavaisuuksia.

Kuvaohjelmaluokittelija oli 13.2.2017 arvioinut jakson sallituksi yli 12-vuotiaille melko voimakasta ahdistusta aiheuttavan sisällön perusteella. Toinen kuvaohjelmaluokittelija oli myöhemmin 30.10.2019 luokitellut jakson toistamiseen ja päätynyt eri ikärajaan: sallittu yli 7-vuotiaille lievän väkivallan ja lievää ahdistusta aiheuttavan sisällön perusteella.

KAVIn näkemyksen mukaan jaksossa on melko voimakasta väkivallan ja kuoleman uhkaa. KAVI piti alkuperäisen luokittelun ikärajan ennallaan sallittuna yli 12-vuotiaille, perusteenaan melko voimakasta ahdistusta aiheuttava sisältö. Lisäksi KAVI huomioi luokittelussaan alempaan ikärajaan liittyvän lievän väkivaltasisällön. KAVI poisti alemmalla ikärajalla rekisteröidyn tuplaluokittelun kuvaohjelmien luokittelu- ja valvontajärjestelmästä.