Speak No Evil -elokuvan ikäraja nousi kielletyksi alle 18-vuotiailta, myös trailerin ikäraja nousi aiemmin


Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (KAVI) mediakasvatus- ja kuvaohjelmayksikkö on yleisöpalautteen perusteella uudelleenluokitellut 10.10.2022 Christian Tafdrupin ohjaaman tanskalaisen kauhudraaman Speak No Evil (2021).

Kuvaohjelmaluokittelija oli 22.9.2022 arvioinut elokuvalle ikärajan 16 perusteinaan elokuvan voimakas väkivalta ja voimakasta ahdistusta aiheuttava sisältö.

Elokuva sisältää erittäin järkyttävää ja yksityiskohtaista julmuuksien kuvausta sekä yksityiskohtaista ja realistista väkivaltaa. KAVIn näkemyksen mukaan elokuvan tarinan rakentuminen, henkilöhahmojen kehitys tarinan aikana, elokuvan voimakkaan väkivallan piirteet sekä uhrien ominaisuudet luovat erittäin voimakasta ahdistusta aiheuttavan kokonaisuuden. Vaikkakin väkivaltasisältö on tässä tapauksessa hyvin vahvasti sidoksissa ahdistusta aiheuttavaan sisältöön, väkivaltakohtauksia ei ole määrällisesti paljon ja ne ovat kestoltaan suhteellisen lyhyitä. KAVI nosti elokuvan ikärajan uudelleenluokittelussaan kielletyksi alle 18-vuotiailta, perusteenaan erittäin voimakasta ahdistusta aiheuttavan sisältö. Väkivallan osalta KAVI katsoi sisällön liittyvän alemman ikärajan luokittelukriteeriin, kuten kuvaohjelmaluokittelija oli arvioinut. Elokuva sisältää myös alempaan ikärajaan liittyvää seksuaalista sisältöä.

KAVI uudelleenluokitteli myös elokuvan trailerin 27.9.2022. Kuvaohjelmaluokittelija oli 6.9.2022 arvioinut trailerin ikärajaksi sallittu yli 12-vuotiaille perusteinaan melko voimakasta ahdistusta aiheuttava sisältö. KAVIn näkemyksen mukaan trailerissa on realistista lapsiperheeseen kohdistuvaa ja jatkuvasti voimistuvaa uhkaa, joka lopussa on hyvin intensiivistä. Trailerikontekstissa kuva- ja äänimateriaali jättää tapahtumat täysin avoimeksi eikä tarjoa katarsista tai toivon elementtiä – päin vastoin. Trailereiden luokittelussa tulee myös huomioida ikärajajousto, jonka johdosta esimerkiksi ahdistusta aiheuttavaa materiaalia tulee tarkastella trailereissa kriittisemmin kuin muita kuvaohjelmia luokiteltaessa. Edellä mainituin perustein KAVI nosti kuvaohjelman ikärajan sallituksi yli 16-vuotiaille voimakasta ahdistusta aiheuttavan sisällön takia.