KAVI nosti Sisarelleni- elokuvan ikärajan takaisin kielletyksi alle 18-vuotiailta


Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (KAVI) mediakasvatus- ja kuvaohjelmayksikkö on 8.9.2022 uudelleenluokitellut ranskalaisen elokuvan Sisarelleni (À ma sœur!, 2001).

Valtion elokuvatarkastamossa oli 1.8.2001 antanut elokuvalle ikärajaksi K18 ja kirjannut päätöksen perusteluiksi ”järkyttävää seksuaalista ym. väkivaltaa, alaikäisten seksuaalista hyväksikäyttöä”. Kuvaohjelmalautakunta oli kuitenkin 16.8.2001 laskenut elokuvan ikärajan kielletyksi alle 15-vuotiailta.

Kuvaohjelmalaki edellyttää, että elokuvat on uudelleenjulkaisun yhteydessä luokiteltava uudelleen nykyisen lain mukaisia perusteita käyttäen. Kuvaohjelmaluokittelijat eivät kuitenkaan saa uudelleenarvioida kuvaohjelmalautakunnan päätöksiä, joten uudelleenluokittelun suoritti Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (KAVI) mediakasvatus- ja kuvaohjelmayksikkö. Uudelleenluokittelussa ikäraja nousi takaisin kielletyksi alle 18-vuotiailta. Ikärajan haitallisuusperusteena on elokuvan sisältämä selväpiirteinen ja pitkäkestoinen alaikäisiin kohdistuva seksuaaliväkivalta.