Isis – Raqqan painajainen -dokumentin ikäraja nousi


Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (KAVI) mediakasvatus- ja kuvaohjelmayksikkö on omasta aloitteestaan uudelleenluokitellut 11.11.2021 Ylen Ulkolinja-dokumentin Isis – Raqqan painajainen (2018).

Kuvaohjelmaluokittelija oli 23.10.2020 arvioinut dokumentille ikärajan 12 perusteinaan väkivalta ja ahdistusta aiheuttava sisältö.

Kuvaohjelmassa muistellaan ISISin tekemiä hirmutekoja ja niiden seurauksia. Kuvitus on pääosin melko viitteellisiä, mutta yksityiskohtainen puhe korostaa ahdistavaa kerrontaa. Useissa kohtauksissa on lapsia mukana kuuntelemassa tai kertomassa traumaattisista tapahtumista. Arkistomateriaaleissa lapset ovat myös läsnä tapahtumahetkillä. Kuvaohjelman yleistunnelma on ahdistava läpi koko ohjelman ja tarjoaa hyvin vähän toivon elementtejä. KAVI katsoi aiheelliseksi nostaa kuvaohjelman ikärajan uudelleenluokittelussaan sallituksi yli 16-vuotiaille perusteinaan voimakasta ahdistusta aiheuttava sisältö ja voimakas väkivalta. Myös puheen korostava merkitys otettiin huomioon ikärajapäätöksessä.