Kaksi Raid-jaksoa uudelleenluokiteltu, toisen ikäraja nousi


Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (KAVI) mediakasvatus- ja kuvaohjelmayksikkö on yleisöpalautteen perusteella 28. ja 29.4.2022 uudelleenluokitellut kotimaisen rikossarjan Raid kaksi jaksoa vuodelta 2000.

Kuvaohjelmaluokittelija oli 4.1.2013 luokitellut sarjan neljännen jakson Kaksi ruumista lisää ja arvioinut sen ikärajaksi sallittu yli 7-vuotiaille perusteinaan lievä väkivalta ja lievää ahdistusta aiheuttava sisältö. Jakso sisältää esimerkiksi väkivallan uhkaa, konkreettista väkivaltaa sekä päähän ammuttuja uhreja. KAVI nosti kuvaohjelman ikärajan uudelleenluokittelussaan 28.4.2022 sallituksi yli 12-vuotiaille perusteinaan melko voimakasta ahdistusta aiheuttava sisältö sekä väkivalta.

Jakson kahdeksan, Ampumavälikohtaus valtioneuvoston portaissa ajaa muiden juttujen ohi, kuvaohjelmaluokittelija oli luokitellut 4.1.2013 sallituksi yli 12-vuotiaille perusteinaan väkivalta ja seksuaalinen sisältö. Jaksossa on jakson nimen mukaisesti ihmisiin kohdistuvaa väkivaltaa. KAVI piti kuvaohjelman ikärajan uudelleenluokittelussaan 29.4.2022 ennallaan sallittuna yli 12-vuotiaille, perusteenaan väkivalta. Kuvaohjelmassa on lisäksi yksittäinen eroottissävyinen kohtaus, joka KAVIn näkemyksen mukaan liittyy kuitenkin alempaan ikärajaan viitteellisyytensä takia.