Pretty Woman -elokuvan ikäraja nousi


Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (KAVI) mediakasvatus- ja kuvaohjelmayksikkö on yleisöpalautteen perusteella 30.12.2021 uudelleenluokitellut elokuvan Pretty Woman (1990). Samalla KAVI uudelleenluokitteli elokuvan reilut viisi minuuttia pidemmän niin kutsutun Director’s Cut -version, jonka ikäraja oli vanhan videolain ajalta.

Kuvaohjelmaluokittelija oli 10.4.2012 arvioinut elokuvalle ikärajan 7 perusteenaan elokuvan lievä seksuaalinen sisältö. Elokuvassa on useita seksiviitteitä, peitelty seksikohtaus ja tarinan kannalta perusteltu yksittäinen, yksityiskohtainen ihmisiin kohdistuva väkivaltakohtaus. KAVI katsoo aiheelliseksi nostaa kuvaohjelman ikärajan uudelleenluokittelussaan sallituksi yli 12-vuotiaille perusteinaan elokuvan seksuaalinen sisältö ja väkivalta. Lisäksi elokuvassa on alempaan ikärajaan liittyvää ahdistusta aiheuttavaa sisältöä katuprostituution maailman kuvauksen yhteydessä.

Elokuvan Director’s Cut -version ylimääräiset ja pidennetyt kohtaukset eivät sisällä luokitteluun vaikuttavaa haitallista materiaalia. Näin ollen KAVI nostaa myös Pretty Woman Director’s Cut -version ikärajan uudelleenluokittelussaan sallituksi yli 12-vuotiaille perusteinaan elokuvan seksuaalinen sisältö sekä väkivalta.