Neljän realitysarjan jaksoja uudelleenluokiteltu


Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (KAVI) mediakasvatus- ja kuvaohjelmayksikkö on omasta aloitteestaan osana kuvaohjelmaluokittelijoiden valvontaa 27.2.2024 ja 1.3.2024 uudelleenluokitellut yhteensä neljä kuvaohjelmaa, jotka kaikki ovat niin kutsuttujen realitysarjojen jaksoja.

Kolmen jakson ikärajat pysyivät ennallaan ja yhden ikäraja nousi, mutta tässä tapauksessa kuvaohjelmaluokittelija oli vahingossa rekisteröinyt kyseisen jakson kahteen kertaan kuvaohjelmien luokittelu- ja valvontajärjestelmään. Toinen rekisteröinti vastasi KAVIn uudelleenluokiteltua ikärajaa. Uudelleenluokitellut kuvaohjelmat olivat: Tapaus Aarnio -sarjan neljäs jakso (2022), UFO Witness –sarjan ensimmäisen kauden kolmas jakso The Mothership Returns (2020), High Speed Chase -sarjan ensimmäisen kauden kuudes jakso Killer on the Run (2023) sekä The Bad Skin Clinic -sarjan kolmannen kauden kuudes jakso (2020).

Tapaus Aarnio -sarjan neljännessä jaksossa käsitellään Aarnion tapaukseen liittyvää tutkintaa, tuomiota ja Aarnion elämää vankilan jälkeen. Kerronta etenee pääasiassa haastatteluiden kautta ilman tunnelmaa korostavaa dramatisointia. KAVIn näkemyksen mukaan kuvaohjelma ei sisällä lapsille haitallista materiaalia, joten KAVI piti uudelleenluokittelussaan jakson ikärajan sallittuna kaikenikäisille.

UFO Witness on yhdysvaltalainen dokumentaarinen UFO-tutkimussarja. The Mothership Returns -jaksossa esitetään muun muassa silminnäkijöiden haastatteluita, heidän kuvaamiaan videoita valoista taivaalla sekä videoiden pohjalta tehtyjä havainneanimaatioita mahdollisista ufoista. Haastateltavien kertomuksia kuvitetaan dramatisoitujen ja näyteltyjen kohtausten kautta. Kokonaisuus on lievästi jännittävä kertomusten, avoimeksi jäävien kysymysten ja dramatisoidun sisällön vuoksi. KAVI piti uudelleenluokittelussaan jakson ikärajan sallittuna yli 7-vuotiaille, perusteenaan lievää ahdistusta aiheuttava sisältö.

High Speed Chase on poliisin takaa-ajoihin keskittyvästä true crime -sarja. KAVIn näkemyksen mukaan Killer on the Run -jaksossa on aitoja intensiivisiä takaa-ajotilanteita, joissa on väkivallan ja kuoleman uhkaa sekä melko pitkäkestoista piinaavaa uhkaa ja aitoa ei erityisen yksityiskohtaista väkivaltaa. KAVI piti uudelleenluokittelussaan kuvaohjelman ikärajan ennallaan sallittuna yli 12-vuotiaille, perusteinaan melko voimakasta ahdistusta aiheuttava sisältö sekä väkivalta.

The Bad Skin Clinic on seurantarealitysarja, jossa seurataan ihotautilääkärin työtä sekä hänen asiakkaidensa kokemuksia saamastaan hoidosta. KAVIn näkemyksen mukaan sarjan kolmannen kauden kuudennessa jaksossa on lääketieteellisessä yhteydessä esitettäviä yksityiskohtaisia leikkauskuvauksia sekä muita toimenpiteitä, joissa monissa tapauksissa potilaana on lapsi. Kuvatuissa tilanteissa on rauhallinen tunnelma, mutta pitkäkestoiset lähikuvat muun muassa leikattavista kasvaimista sekä puristettavista paiseista veri- ja mätäroiskeineen saattavat aiheuttaa katsojissa ahdistusta.

KAVI laski uudelleenluokittelussaan kuvaohjelman ikärajan sallituksi yli 12-vuotiaille, perusteenaan melko voimakasta ahdistusta aiheuttava sisältö. Ikäraja ja käytetty ikärajakriteeri on kuitenkin sama, jota kuvaohjelmaluokittelija oli käyttänyt tekemässään niin sanotussa tuplaluokittelussa. KAVI poisti ylimääräisen tuplaluokittelun kuvaohjelmien luokittelu- ja valvontajärjestelmästä.