Kaksi Muumilaakson tarinoita -jaksoa uudelleenluokiteltu, toisen ikäraja nousi


Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (KAVI) mediakasvatus- ja kuvaohjelmayksikkö on saamansa yleisöpalautteen perusteella 9.8.2021 uudelleenluokitellut Muumilaakson tarinoita -jakson ”Muumit muinaisuudessa 2”, joka tunnetaan myös nimellä ”Aikamatka Kleopatran luo” sekä 23.8.2021 jakson ”Muumipapan muistelmat 1”, joka tunnetaan myös nimellä ”Muumipappa muistelee, osa 1”. Kuvaohjelmaluokittelija oli 28.12.2012 tarkastanut kyseiset jaksot ja arvioinut molemmat sallituiksi kaikenikäisille.

KAVIn mukaan ”Muumit muinaisuudessa 2” -jaksossa on hyvin lievää väkivaltaa sekä hyvin lievää ahdistusta aiheuttavaa sisältöä. Väkivalta on lähinnä erehdyksestä syntyvää lyhytaikaista kivun tuottamista. Vaikka muutamassa kohtauksessa hahmot kokevat hieman ruumiillista kipua, animaation yleistunnelma on lämminhenkinen ja selvästi lapsille suunnattu. Kuvaohjelmassa on myös pari nopeasti ratkeavaa hyvin lievää jännitystä aiheuttavaa kohtausta sekä yhden hahmon masennusta ja viitteellistä itsetuhoisuutta. Tilanteet ja tunteet kuitenkin vaihtuvat pian positiiviseen suuntaan. KAVI katsoi, ettei kuvaohjelman ikärajaa ole syytä nostaa KAVIn tekemässä uudelleenluokittelussa. Näin ollen kuvaohjelman ikäraja pysyi kaikille sallittuna.

”Muumipapan muistelmat 1” -jaksossa on KAVIn näkemyksen mukaan melko runsaasti lievää ahdistusta aiheuttavaa sisältöä, etenkin kauhuelementtejä erilaisten pelkoa aiheuttavien hirviöhahmojen muodossa. KAVI nosti kuvaohjelman ikärajan sallituksi yli 7-vuotiaille perusteena ahdistusta aiheuttava sisältö.