Kahden Muumilaakson tarinoita -jakson ikärajaa nostettiin 


Kansallinen audiovisuaalinen instituutti KAVI on saamansa yleisöpalautteen perusteella 16.12.2021 uudelleenluokitellut Muumilaakson tarinoita -animaatiosarjan jakson 103 Kuka asuu kelon sisällä?. Kuvaohjelmaluokittelija oli 23.8.2017 arvioinut sen kaikille sallituksi.

Lisäksi KAVI on 20.12.2021 uudelleenluokitellut animaatiosarjan Muumilaakson tarinoita jaksot 84 Hiekkaveistoksia ja 72 Muumipeikko ja delfiini, jotka KAVIn kouluttama kuvaohjelmaluokittelija oli 28.12.2012 arvioinut kaikille sallituksi.

KAVIn uudelleenluokittelussa jaksojen Kuka asuu kelon sisällä? ja Hiekkaveistoksia ikärajat nousivat sallituiksi yli 7-vuotiaille niiden sisältämän ahdistavuuden perusteella.
Kuka asuu kelon sisällä? -jakson uutta ikärajaa perustelee KAVIn mukaan sen sisältämä pelottava paholainen ja Muumihahmoihin kohdistettu, tehostettu uhka.

KAVIn mukaan jaksossa Hiekkaveistoksia on pientä pelottavuutta (salamasta syttyvä metsäpalo ja henkiin heräävä Mörkö-hiekkaveistos). Vaikka kokonaisuus on lämminhenkinen ja selkeästi lapsille suunnattu, voi tehostettu uhka olla pienimmille lapsikatsojille liikaa.

Sen sijaan Muumipeikko ja delfiini -jakso säilyi ikärajaltaan kaikille sallittuna. Yleistunnelmaltaan lämminhenkisessä Muumitarinassa lieviä ja lyhytkestoisia pelottavia elementtejä, jotka ratkeavat nopeasti positiiviseen suuntaan.