Mustaa hiekkaa sarjan jakso uudelleenluokiteltu 


Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (KAVI) mediakasvatus- ja kuvaohjelmayksikkö on 30.3.2022 omasta aloitteestaan uudelleenluokitellut islantilaisen rikosdraamasarjan Mustaa hiekkaa ensimmäisen tuotantokauden viidennen jakson Suolaa haavoihin (2021).

Kuvaohjelmaluokittelija oli 28.2.2022 arvioinut kuvaohjelman ikärajaksi sallittu yli 12-vuotiaille, haitallisuusperusteinaan kuvaohjelman sisältämät ahdistus, väkivalta ja seksi.

KAVI otti jakson uudelleenluokiteltavaksi osana vastavalmistuneisiin luokittelijoihin kohdistettavaa valvontaa, jolla on myös uusien kuvaohjelmaluokittelijoiden työtä ohjaava tarkoitus. KAVI piti ikärajan ennallaan, mutta painotti haitallisuusperusteiden järjestyksen eri tavalla kuin alkuperäisen luokittelun tekijä.

KAVIn arvion mukaan ikärajan 12 ensisijainen haitallisuusperuste on seksi, seuraavana ahdistavuus ja vasta viimeisenä jakson sisältämä väkivalta. KAVIn mukaan kyseisessä jaksossa on pitkähkö avoin, mutta yksityiskohdiltaan peitelty seksikohtaus, paikoin melko ahdistava tunnelma sekä avoimeksi jäävää uhkaa ja väkivallaksi tulkittava huumaaminen.