Malignant-elokuvan ikäraja pysyi ennallaan


Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (KAVI) mediakasvatus- ja kuvaohjelmayksikkö on omasta aloitteestaan uudelleenluokitellut 3.11.2021 James Wanin ohjaaman kauhuelokuva Malignant (2021).

Elokuva sisältää kauhuelokuville tavanomaista voimakasta ahdistusta herättävää kuvastoa, kuten realistisia ja yksityiskohtaisia kuvia pahoin vahingoittuneista väkivallan uhreista, pitkäkestoista ja intensiivistä kuoleman, vakavan väkivallan ja psyykkisen hajoamisen uhkaa sekä yliluonnolliseen liittyvää voimakasta ahdistavuutta. Elokuvassa on kuitenkin myös suvantokohtia, jotka lieventävät ahdistavuutta. Elokuvassa on runsaasti ihmisiin kohdistuvaa väkivaltaa, josta osa on erittäin veristä, mutta yksityiskohtaisimmat kuvaukset menevät esitystavallaan yliampuvuuden puolelle. Elokuvan tarina on epärealistinen ja selkeästi mielikuvituksen tuotetta.

Kuvaohjelmaluokittelija oli 7.6.2021 arvioinut elokuvalle ikärajan 16 perusteinaan elokuvan väkivalta ja ahdistusta aiheuttava sisältö. KAVIn uudelleenluokittelussa kuvaohjelman ikäraja perusteinaan voimakas väkivalta ja voimakasta ahdistusta aiheuttava sisältö pysyvät ennallaan.