Lost Boys -elokuvan leikattu versio uudelleenluokiteltu


Leikatun version uusi ikäraja on K18.

Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (KAVI) mediakasvatus- ja kuvaohjelmayksikkö  on saamansa yleisöpalautteen perusteella 25.3.2021 uudelleenluokitellut kuvaohjelman Docventures: Lost Boys (16). Elokuvan uusi ikäraja on 18 ja haitallisuuskriteeri ahdistus. Kuvaohjelmaluokittelija oli 14.3.2021 arvioinut kuvaohjelman ikärajaksi 16 ja haitallisuuskriteereiksi ahdistus ja päihteet. 

Lost Boys -dokumentin ikärajaa 18 perustelee erittäin voimakas ahdistavuus. Haitallinen sisältö on aitoa ongelmattomana tai ihannoiden esitettyä itseä tai muita vahingoittavaa, vakavasti henkeä uhkaavaa ja hengenvaarallista käyttäytymistä. Dokumentaarisen sisällön ahdistavuus arvioidaan lasten ja nuorten kehitykselle fiktiivisiä sisältöjä haitallisemmaksi.

Lost Boys-dokumentissa kuvataan huumeiden käyttäjien elämää osin ihannoiden, mutta myös sen ahdistavia ja itsetuhoisia puolia esiin tuoden. Ahdistuskriteerissä mallioppimiseen perustuvaa haitallisuutta erottelee ikärajan 18 tasolla hengenvaarallisuus, verrattuna ikärajaan 16, jota perustelee vakavan vahingoittumisen riski.