Lohikäärmeen kidassa / Enter the Dragon -ikäraja laski


Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (KAVI) mediakasvatus- ja kuvaohjelmayksikkö on yleisöpalautteen perusteella uudelleenluokitellut 9.11.2022 Robert Clousen ohjaaman ja Bruce Leen viimeiseksi jääneen elokuvan Lohikäärmeen kidassa (Enter the Dragon, 1973). Valtion elokuvatarkastamo oli asettanut elokuvan ikärajaksi kielletty alle 18-vuotiaille eikä elokuvaa oltu luokiteltu uudestaan nykyisen kuvaohjelmalain aikana.

Elokuvassa on runsaasti toimintaväkivaltaa, joka ei kuitenkaan ole erityisen yksityiskohtaista tai veristä. KAVIn näkemyksen mukaan elokuvan entinen ikäraja oli turhan korkea nykyisten ikärajaluokittelukriteereitten perusteella. Näin ollen KAVI laski ikärajan uudelleenluokittelussaan sallituksi yli 16-vuotiaille perusteenaan elokuvan voimakas väkivalta.

KAVI muistuttaa, että mikäli televisio-ohjelman tai elokuvan ikäraja tuntuu liian matalalta tai korkealta, voi kuka tahansa antaa siitä palautetta. Perusteltu palaute saattaa johtaa elokuvan tai televisio-ohjelman uudelleenluokitteluun.

Palautetta voi antaa osoitteessa: www.kavi.fi/ikarajat/annapalautetta