Kuuden jakson ikärajat pysyivät ennallaan


Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (KAVI) mediakasvatus- ja kuvaohjelmayksikkö on omasta aloitteestaan osana kuvaohjelmaluokittelijoiden valvontaa 28.4.-3.5.2022 uudelleenluokitellut kuusi kuvaohjelmaa, joiden ikärajat pysyivät ennallaan.

Uudelleenluokitellut kuvaohjelmat ovat:

  • Etuoikeutetut-sarjan ensimmäisen kauden toinen jakso Se oli vitsi (Les petits rois: Le déni, 2021)
  • Eagles-sarjan neljännen tuotantokauden yhdeksäs jakso Kaikkien aikojen bileet (Eagles: Prom – alla tiders fest, 2022)
  • Kadonneen kummituksen jäljillä -sarjan ensimmäinen jakso Kirjaston kummitus (2022)
  • Poika, tyttö, koira, kissa, hiiri ja juusto -sarjan ensimmäisen tuotantokauden jakso Löllö (Boy Girl Dog Cat Mouse Cheese: Gleeb Glob, 2020)
  • The Simpsons -sarjan 32. tuotantokauden toinen jakso I, Carumbus (2020)
  • Kotikadun jengi ja vihreä valo -sarjan ensimmäisen tuotantokauden 19. jakso Kello käy (Vennerne og det grønne lys: Snart for sent!, 2020)

Kuvaohjelmaluokittelija oli luokitellut 7.2.2022 kanadalaisen nuorten sarjan Etuoikeutetut jakson Se oli vitsi sallituksi yli 7-vuotiaille lievän väkivallan, lievän seksuaalisen sisällön ja lievää ahdistusta aiheuttavan sisällön perusteella. Jaksossa on lievää väkivaltaa muun muassa yksittäisen nyrkiniskun muodossa, pientä jännittävyyttä sekä lievää seksuaalista sisältöä. KAVI piti uudelleenluokittelussaan 28.4.2022 jakson ikärajan ennallaan sallittuna yli 7-vuotiaille perusteinaan lievä väkivalta, lievää ahdistusta aiheuttava sisältö sekä lievä seksuaalinen sisältö. KAVIn näkemyksen mukaan ikärajan kaksi määräävintä symbolia ovat väkivalta ja ahdistus.

Ruotsalaisen nuorten draamasarjan Eagles jakso Kaikkien aikojen bileet, jonka kuvaohjelmaluokittelija oli luokitellut 24.2.2022 sallituksi yli 7-vuotiaille lievää ahdistusta aiheuttavan sisällön perusteella, on tunnelmaltaan haikea ja jaksossa on surua läheisen menetyksen johdosta. Surutyötä tekevä nuori henkilö saa kuitenkin tukea perheeltään ja ystäviltään. KAVI piti 28.4.2022 uudelleenluokittelussaan kuvaohjelman ikärajan ja ikärajaperusteen ennallaan.

Kotimaisen Kadonneen kummituksen jäljillä -sarjan ensimmäisessä jaksossa Kirjaston kummitus nuoret lähtevät kummitusjahtiin kirjastoon, missä kerrotaan kummittelevan. Ohjelmassa on läpi kestonsa pientä pelottavuutta, mutta lievästä jännityksestä huolimatta siinä on positiivinen yleistunnelma. Kuvaohjelmaluokittelija oli luokitellut ohjelman 20.3.2022 sallituksi yli 7-vuotiaille lievää ahdistusta aiheuttavan sisällön perusteella. KAVI piti uudelleenluokittelussaan 2.5.2022 kuvaohjelman ikärajan ja ikärajaperusteen ennallaan.

Poika, tyttö, koira, kissa, hiiri ja juusto -animaatiosarjan Löllö-jakso oli luokiteltu 12.4.2022 sallituksi yli 7-vuotiaille lievää ahdistusta aiheuttavan sisällön perusteella. Vauhdikkaan animaatiokomediasarjan jakso sisältää pientä jännittävyyttä ja lievää uhkaa. KAVI piti uudelleenluokittelussaan 2.5.2022 jakson ikärajan ja ikärajaperusteen ennallaan.

The Simpsons -animaatiosarjan I, Carumbus -jakson kuvaohjelmaluokittelija oli luokitellut 6.6.2021 sallituksi yli 12-vuotiaille perusteinaan väkivalta ja melko voimakasta ahdistusta aiheuttava sisältö. Muinaiseen Roomaan sijoittuvassa jaksossa on runsaasti veristä, mutta esitystavaltaan selvästi yliampuvaa, parodista ja epärealistista väkivaltaa. KAVI piti uudelleenluokittelussaan 3.5.2022 kuvaohjelman ikärajan sallittuna yli 12-vuotiaille epärealistisessa ja etäännytetyssä yhteydessä esitetyn väkivallan perusteella, mutta jätti pois ikärajan yhteydessä olleen ahdistussymbolin. Väkivallan seurausten kuvaukset eivät ole yliampuvuutensa ja animaatioesitystapansa takia realistisia eivätkä KAVIn näkemyksen mukaan täten täytä saman ikärajan ahdistuskriteereitä.

Kotikadun jengi ja vihreä valo -sarjan Kello käy -jakson kuvaohjelmaluokittelija oli luokitellut 17.2.2022 sallituksi yli 7-vuotiaille perusteinaan lievä väkivalta sekä lievää ahdistusta aiheuttava sisältö. Koko perheen sarjan jaksossa on lapsia jahtaavia varkaita ja jännitystä korostavaa musiikkia, jotka luovat hieman uhkaavaa tunnelmaa läpi ohjelman keston. Lisäksi jaksossa on lievää väkivaltaa. KAVI piti uudelleenluokittelussaan 3.5.2022 kuvaohjelman ikärajan ja ikärajaperusteet ennallaan.