Myös Kummisetä osa III on taas sallittu yli 16-vuotiaille


Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (KAVI) mediakasvatus- ja kuvaohjelmayksikkö on saamansa yleisöpalautteen perusteella 24.5.2022 uudelleenluokitellut Francis Ford Coppolan ohjaaman klassikotrilogian viimeisen osan Kummisetä osa III:n (The Godfather Part III, 1990) sekä 9.5.2022 elokuvan uudemman leikkausversion, joka tunnetaan nimellä Mario Puzo’s The Godfather Coda: The Death of Michael Corleone (1990).

Kuvaohjelmaluokittelija oli 7.10.2012 laskenut elokuvan alkuperäisen version aiemman ikärajan sallituksi yli 12-vuotiaille, haitallisuusperusteinaan väkivalta ja melko voimakasta ahdistusta aiheuttava sisältö. 21.10.2020 kuvaohjelmaluokittelija oli luokitellut Mario Puzo’s The Godfather Coda: The Death of Michael Corleonen samoin sallituksi yli 12-vuotiaille, haitallisuusperusteinaan väkivalta ja melko voimakasta ahdistusta aiheuttava sisältö.

KAVIn näkemyksen mukaan elokuvassa on useita väkivaltakohtauksia, joista osa on yksityiskohtaisia ja verisiä. Uudemmassa leikkausversiossa on yksittäinen kohtaus esitetty pidempänä ja verisempänä kuin alkuperäisessä versiossa, mutta molempien versioiden väkivalta on kokonaisuudessaan samantasoista. KAVI katsoo aiheelliseksi nostaa elokuvan molempien versioiden ikärajan uudelleenluokittelussaan sallituksi yli 16-vuotiaille, perusteenaan voimakas väkivalta. Elokuvassa on myös alempaan ikärajaan liittyvää melko voimakasta ahdistusta aiheuttavaa sisältöä, kuten kuvauksia väkivallan uhreista, ihmisiin kohdistuvaa väkivallan uhkaa sekä menetysten ja voimakkaan surun kuvauksia.

Vuonna 2021 KAVI sai palautta myös Kummisetä osa II:n (The Godfather Part II, 1974) ikärajasta. Sen ikäraja nostettiin uudelleenluokittelussa lokakuussa 2021 takaisin sallituksi yli 16-vuotiaille, perusteena voimakas väkivalta. Ensimmäinen Kummisetä (The Godfather, 1972) on pysynyt samassa 16-ikärajassa vuodesta 1988, jota ennen se oli alun perin ollut elokuvateatterilevityksessä kielletty alle 18-vuotiaille.