Kolmen jakson ja yhden elokuvan ikärajat pysyivät ennallaan


Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (KAVI) mediakasvatus- ja kuvaohjelmayksikkö on omasta aloitteestaan osana kuvaohjelmaluokittelijoiden valvontaa 4.7., 6.7. ja 11.7.2022 uudelleenluokitellut neljä kuvaohjelmaa, joiden ikärajat pysyivät ennallaan. Uudelleenluokitellut kuvaohjelmat ovat: Gunpowder-sarjan ensimmäinen jakso (2017), Tie Eedeniin –sarjan ensimmäisen kauden 19. jakso Leikkaus (2005), Teachers-sarjan neljännen kauden seitsemäs jakso (2014) ja Trouble in Suburbia -elokuva (2021). 

Gunpowder on kolmiosainen historiallinen minisarja, jonka ensimmäisen jakson kuvaohjelmaluokittelija oli luokitellut 11.4.2022 ja arvioinut sen kielletyksi alle 18-vuotiailta, perusteenaan erittäin voimakasta ahdistusta aiheuttava sisältö. Jakso sisältää muun muassa pitkän teloituskohtauksen, jossa on myös sadistista, yksityiskohtaista ja veristä kidutusta. Jaksossa on myös vainojen tuomaa voimakasta kuoleman uhkaa ja vastenmielistä sadistista julmuutta. KAVI piti uudelleenluokittelussaan 4.7.2022 kuvaohjelman ikärajan ennallaan kiellettynä alle 18-vuotiailta, perusteinaan erittäin voimakas väkivalta sekä erittäin voimakasta ahdistusta aiheuttava sisältö. Täten KAVI lisäsi väkivaltasymbolin ikärajan yhteyteen. 

Kotimaisen draamasarjan Tie Eedeniin ensimmäisen kauden 19. jakson Leikkaus kuvaohjelmaluokittelija oli luokitellut 13.10.2021 ja arvioinut sen sallituksi yli 7-vuotiaille perusteinaan lievä väkivalta, lievä seksuaalinen sisältö sekä lievää ahdistusta aiheuttava sisältö. Jakso sisältää muun muassa pientä jännittävyyttä esimerkiksi nuoren miehen karkumatkan ja perheenjäsenen leikkausoperaation myötä sekä kohtauksen, jossa on seksuaalista sisältöä. KAVI piti uudelleenluokittelussaan 4.7.2022 kuvaohjelman ikärajan sallittuna yli 7-vuotiaille, perusteinaan lievää ahdistusta aiheuttava sisältö sekä lievä seksuaalinen sisältö. Hyvin lievä väkivaltasisältö ei KAVIn näkemyksen mukaan vaadi ikärajaa.

Brittiläisen komediasarjan Teachers neljännen kauden seitsemännen jakson kuvaohjelmaluokittelija oli luokitellut 8.6.2022 ja arvioinut sen sallituksi yli 7-vuotiaille perusteinaan lievää ahdistusta aiheuttava sisältö, lievä väkivalta ja lievä seksuaalinen sisältö. KAVIn näkemyksen mukaan jaksossa on runsaasti seksiin liittyvää dialogia sekä muuta lievää seksuaalista sisältöä. Jaksossa on myös jonkin verran lievää ahdistusta aiheuttavaa sisältöä sekä lievää väkivaltaa, mutta huumorikontekstissa esitettynä. KAVI piti kuvaohjelman ikärajan uudelleenluokittelussaan 11.7.2022 ennallaan sallittuna yli 7-vuotiaille samoilla perusteilla kuin kuvaohjelmaluokittelija, mutta KAVI nostaa seksuaalista sisältöä kuvaavan symbolin ensimmäiseksi, koska katsoo jakson seksuaalisen sisällön olevan ikärajan määräävin tekijä.

Trouble in Suburbia on kanadalainen draamaelokuva, jonka kuvaohjelmaluokittelija oli luokitellut 7.3.2022 sallituksi yli 16-vuotiaille päihdesisällön perusteella. Elokuva sisältääkin runsaasti nuoren päähenkilön päihteiden käyttöä. KAVI piti uudelleenluokittelussaan 6.7.2022 kuvaohjelman ikärajan ja ikärajaperusteen ennallaan. Lisäksi elokuvassa on alempaan ikärajaan liittyvää väkivaltaa sekä päihderiippuvuuteen johtavaa ja siitä aiheutuvaa ahdistavaa sisältöä.