Kolmen kuvaohjelman ikärajat pysyivät ennallaan


Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (KAVI) mediakasvatus- ja kuvaohjelmayksikkö on omasta aloitteestaan osana kuvaohjelmaluokittelijoiden valvontaa 8.3.2022 uudelleenluokitellut kolme kuvaohjelmaa, joiden ikärajat pysyivät ennallaan. Uudelleenluokitellut kuvaohjelmat ovat: Joulusormuksen tarina (The Christmas Ring, 2020), Kauniit ja rohkeat, jakso 8628: Kohtalon hylkäämä Carter (The Bold and the Beautiful, 2020) ja April Jonesin tapaus: kuulustelut (April Jones: The Interrogation Tapes, 2021).

Joulusormuksen tarina, jonka kuvaohjelmaluokittelija on luokitellut 15.12.2021, on romanttinen jouluelokuva, joka ei KAVIn näkemyksen mukaan sisällä lapsille haitallista materiaalia. KAVI pitää elokuvan ikärajan uudelleenluokittelussaan ennallaan sallittuna kaikenikäisille.

Kauniit ja rohkeat -jaksossa 8628: Kohtalon hylkäämä Carter, jonka kuvaohjelmaluokittelija on luokitellut 24.2.2022, on lieviä seksuaalisia viittauksia, joten KAVI pitää uudelleenluokittelussaan kuvaohjelman ikärajan ennallaan sallittuna yli 7-vuotiaille perusteenaan seksuaalinen sisältö.

April Jonesin tapaus: kuulustelut, jonka kuvaohjelmaluokittelija on luokitellut 27.8.2021, on dokumentti, jossa käsitellään lapsen sieppaustragediaa. Dokumentissa kerrotaan tapahtumista, kuullaan kuulustelunauhoja sekä asianomaisten haastatteluita, joista etenkin äidin suru välittyy katsojalle voimakkaasti. Esitettävät kuvat ja suulliset kuvaukset tapahtumista eivät kuitenkaan ole erityisen yksityiskohtaisia ja tapahtumat jäävät osittain katsojan arvailujen varaan. KAVI pitää uudelleenluokittelussaan kuvaohjelman ikärajan ennallaan sallittuna yli 12-vuotiaille perusteenaan ahdistusta aiheuttava sisältö.