Kahden kauhuelokuvan ikärajat laskivat


Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (KAVI) mediakasvatus- ja kuvaohjelmayksikkö on yleisöpalautteen perusteella uudelleenluokitellut 29.7. ja 1.8.2022 kahden tunnetun kauhuelokuvasarjan jatko-osat Painajainen Elm Streetillä 2: Freddyn kosto (A Nightmare on Elm Street 2: Freddy’s Revenge, 1985) ja Chuckyn morsian (Bride of Chucky, 1999). Molempien elokuvien ikärajaksi oli asetettu ennen nykyistä kuvaohjelmalakia kielletty alle 18-vuotiaille.

Painajainen Elm Streetillä 2: Freddyn kosto -elokuvassa on runsaasti yliluonnollisia kauhuelementtejä, psyykkisen hajoamisen uhkaa sekä pitkäkestoista ja intensiivistä kuoleman uhkaa. Elokuva sisältää myös verisiä väkivaltakohtauksia. Väkivalta on kuitenkin epärealistista, osittain väkivallan yliampuvan esitystavan takia ja osin, koska tekijänä on selkeästi yliluonnollinen mielikuvitushahmo. KAVIn näkemyksen mukaan elokuvan entinen ikäraja, kielletty alle 18-vuotiailta, ei ole enää perusteltavissa nykyisillä ikärajaluokittelukriteereillä. Näin ollen KAVI laski ikärajan uudelleenluokittelussaan sallituksi yli 16-vuotiaille perusteinaan voimakasta ahdistusta aiheuttava sisältö sekä voimakas väkivalta.

Chuckyn morsian on elokuvasarjan neljäs osa, jossa on runsaasti mustan huumorin sävyttämää yliluonnollista kauhusisältöä sekä useassa kohtauksessa yliampuvaa veristä väkivaltaa. Pääasiassa väkivaltakohtausten osapuolena on kaksi elävää murhanhimoista nukkea. Väkivalta on kuitenkin epärealistista väkivallan yliampuvan esitystavan ja yliluonnollisten nukkehahmojen takia. KAVIn näkemyksen mukaan elokuvan entinen ikäraja, kielletty alle 18-vuotiailta, ei ole enää perusteltavissa nykyisillä ikärajaluokittelukriteereillä. Näin ollen KAVI laski ikärajan uudelleenluokittelussaan sallituksi yli 16-vuotiaille perusteinaan voimakas väkivalta sekä voimakasta ahdistusta aiheuttava sisältö.