Kahden Emmerdale-jakson ikäraja laski


Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (KAVI) mediakasvatus- ja kuvaohjelmayksikkö on omasta aloitteestaan 20. ja 23.5.2022 uudelleenluokitellut englantilaisen Emmerdale-päivittäisdraamasarjan jaksot Traumakilpailu (2020) ja Se ei johtanut mihinkään, osa 1/2 (2020).

Kuvaohjelmaluokittelija oli 10.3.2022 arvioinut Traumakilpailu-jakson sallituiksi yli 12-vuotiaille perusteenaan ahdistusta aiheuttava sisältö. Se ei johtanut mihinkään, osa ½ -jakson kuvaohjelmaluokittelija oli luokitellut 13.3.2022 sallituksi yli 7-vuotiaille perusteenaan ahdistusta aiheuttava sisältö.

Traumakilpailu-jakso sisältää panttivankitilanteen, jossa on pientä jännittävyyttä ja lievää väkivallan uhkaa. Kohtaus on melko nopeasti ohi ilman vakavampia seuraamuksia. KAVI laski uudelleenluokittelussaan kuvaohjelman ikärajan sallituksi yli 7-vuotiaille lievää ahdistusta aiheuttavan sisällön perusteella.

Se ei johtanut mihinkään, osa ½ -jakso sisältää raskauteen liittyvää huolta, mutta ei erityisen korostetusti esitettynä. Lisäksi tunteiden kokija ei ole tunteineen täysin yksin, vaan hän saa jaksossa henkistä tukea. KAVIn näkemyksen mukaan tämän kaltainen huoli tai suru ei ole tarpeen luokitella ahdistuskriteerein, minkä johdosta KAVI laski uudelleenluokittelussaan kuvaohjelman ikärajan sallituksi kaikenikäisille.