Kaksi puffia, kaksi jaksoa ja kaksi elokuvaa uudelleenluokiteltu 


Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (KAVI) mediakasvatus- ja kuvaohjelmayksikkö on 27.11.2023 uudelleenluokitellut kuusi kuvaohjelmaa omasta aloitteestaan osana kuvaohjelmaluokittelijoiden valvontaa. Kuvaohjelmista kaksi oli Amazing Race Suomi -realitysarjaa mainostavaa puffia, ensimmäiset jaksot TV-sarjoista Hormonit! (Suomi, 2023) ja Talo (Huset, Tanska, 2023) sekä elokuva Toiset äänet (Suomi, 2022) ja Dancing Queen (Norja, 2023).

Kuvaohjelmaluokittelija oli luokitellut Amazing Race Suomi -sarjaa mainostavat puffit 1.8.2023 ja 27.10.2023 sallituksi kaikenikäisille. KAVIn näkemyksen mukaan puffit eivät sisällä lapsille haitallista materiaalia, joten KAVI piti uudelleenluokittelussaan niiden ikärajat ennallaan sallittuina kaikenikäisille.

Hormonit!-draamakomediasarjan jakson Väsyneet follikkelit kuvaohjelmaluokittelija oli luokitellut 31.8.2023 sallituksi yli 12-vuotiaille ahdistusta aiheuttavan sisällön perusteella. KAVIn näkemyksen mukaan jakso sisältää itsetuhoisuutta, psyykkistä kärsimystä sekä sekavuustilan kuvausta. Roolihahmojen ahdistusta alleviivataan voimakkaalla äänimaailmalla. KAVI piti uudelleenluokittelussaan kuvaohjelman ikärajan ennallaan sallittuna yli 12-vuotiaille, perusteenaan melko voimakasta ahdistusta aiheuttava sisältö.

Talo-sarjan jakson Tervetuloa, ystäväni! (Velkommen ven!) kuvaohjelmaluokittelija oli luokitellut 7.10.2023 sallituksi yli 16-vuotiaille perusteinaan voimakas väkivalta ja voimakasta ahdistusta aiheuttava sisältö. Vankilamaailmaan sijoittuvan draamasarjan jaksossa on KAVIn näkemyksen mukaan realistista ja yksityiskohtaista väkivaltaa sekä pitkäkestoista vakavan väkivallan uhkaa. KAVI piti uudelleenluokittelussaan kuvaohjelman ikärajan ennallaan sallittuna yli 16-vuotiaille, perusteinaan voimakas väkivalta ja voimakasta ahdistusta aiheuttava sisältö.

Kuvaohjelmaluokittelija oli 9.4.2022 luokitellut kotimaisen dokumenttielokuvan Toiset äänet sallituksi kaikenikäisille. KAVIn näkemyksen mukaan elokuva ei sisällä lapsille haitallista materiaalia, joten KAVI piti uudelleenluokittelussaan kuvaohjelman ikärajan ennallaan sallittuna kaikenikäisille.

Kuvaohjelmaluokittelijan 24.7.2023 sallituksi yli 7-vuotiaille luokittelema Dancing Queen on lapsille ja nuorille suunnattu norjalainen draamaelokuva. Elokuvassa käsitellään muun muassa syrjinnän ja menetyksen teemoja, mutta kuitenkin siten, että ahdistusta aiheuttavista tapahtumista selvitään joko omin avuin tai läheisten tukemana kokemuksista vahvistuen. KAVI piti uudelleenluokittelussaan kuvaohjelman ikärajan ennallaan sallittuna yli 7-vuotiaille lievää ahdistusta aiheuttavan sisällön perusteella.