Ilmojen lapset -elokuvan ikäraja nousi sallituksi yli 12-vuotiaille


Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (KAVI) mediakasvatus- ja kuvaohjelmayksikkö on saadun yleisöpalautteen perusteella uudelleenluokitellut 26.4.2023 Makoto Shinkain ohjaaman anime-elokuvan Ilmojen lapset, joka tunnetaan Suomessa myös englanninkieliseltä nimeltään Weathering with You (Tenki no ko, 2019).

Kuvaohjelmaluokittelija oli 13.2.2020 arvioinut elokuvalle ikärajan sallittu yli 7-vuotiaille, perusteinaan lievä väkivalta ja lievää ahdistusta aiheuttava sisältö.

KAVIn näkemyksen mukaan elokuvassa ei ole väkivaltaa määrällisesti erityisen paljon, mutta osa väkivaltaa sisältävistä kohtauksista on yksityiskohtaisia ja väkivalta kohdistuu myös teini-ikäisiin lapsiin. Väkivaltakohtaukset ovat animaatiototeutuksesta huolimatta realistisia ja intensiivisiä. Lisäksi elokuvassa on väkivallan, kuoleman sekä läheisen menetyksen uhkaa. Näin ollen KAVI katsoo aiheelliseksi nostaa elokuvan ikärajan uudelleenluokittelussaan sallituksi yli 12-vuotiaille, perusteinaan väkivalta ja melko voimakasta ahdistusta aiheuttava sisältö.

KAVI muistuttaa, että se ottaa vastaan palautetta liittyen ikärajoihin. Mikäli elokuvan tai muun kuvaohjelman ikäraja vaikuttaa katselukokemuksen perusteella liian matalalta tai korkealta, voi siitä antaa palautetta KAVIn nettisivujen kautta. Palautetta voi antaa myös ikäraja- ja sisältömerkintöihin liittyen. Perusteltu palaute saattaa johtaa elokuvan, televisio-ohjelman tai trailerin uudelleenluokitteluun.