Harakkamurhat-sarjan jakson ikäraja nousi 


Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (KAVI) mediakasvatus- ja kuvaohjelmayksikkö on yleisöpalautteen perusteella uudelleenluokitellut 15.3.2023 englantilaisen dekkarisarjan Harakkamurhat (Magpie Murders, 2022) ensimmäisen kauden viimeisen jakson ”Puuttuva palanen”.

Kuvaohjelmaluokittelija oli 7.10.2022 arvioinut tv-sarjan jakson lievän väkivallan ja lievää ahdistusta aiheuttavan sisällön perusteella sallituksi yli 7-vuotiaille.

Dekkarisarja seuraa kustannustoimittajan elämää, hänen yrittäessään selvittää kirjailijan menehtymiseen liittyviä poikkeuksellisia tapahtumia. Sarjassa seurataan myös samaisen kirjailijan viimeisimmässä romaanissa tapahtuvien rikosten selvittelyä. KAVI katsoo, että ohjelman keskiössä on siinä tapahtuvien väkivaltarikosten selvittäminen, joita seurataan useamassa aikatasossa ja maailmassa. Väkivallan ja siihen liittyvän ahdistusta aiheuttavan sisällön kuvaukset ovat realistisia ja avoimia, mutta tarinan kannalta perusteltuja. KAVIn näkemyksen mukaan kuvaohjelma sisältää kuitenkin kokonaisuutena arvioiden väkivaltaa ja melko voimakasta ahdistusta aiheuttavaa sisältöä, minkä vuoksi KAVI nostaa ohjelman ikärajan sallituksi yli 12-vuotiaille.