Agatha Christie: Totuus hallavan hevosen majatalosta -minisarjan ikäraja laski


Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (KAVI) mediakasvatus- ja kuvaohjelmayksikkö on 8.–23.3.2022 omasta aloitteestaan uudelleenluokitellut brittiläisen kolmiosaisen minisarjan Agatha Christie: Totuus hallavan hevosen majatalosta (The Pale Horse, 2020).

Kuvaohjelmaluokittelija oli 21.–23.12.2020 arvioinut kaikki kolme jaksoa sallituksi yli 16-vuotiaille perusteinaan ahdistusta aiheuttava sisältö.

Minisarjan ensimmäinen jakso sisältää ihmisiin kohdistuvaa kuoleman uhkaa, psyykkisen kärsimyksen kuvausta, melko pitkäkestoista piinavaa uhkaa sekä yliluonnolliseen viittaavaa melko voimakasta ahdistavuutta. KAVIn näkemyksen mukaan ahdistusta aiheuttava sisältö ei kuitenkaan ole niin pitkäkestoista, intensiivistä ja järkyttävää, että ikärajan tulisi olla sallittu yli 16-vuotiaille. Näin ollen KAVI laskee uudelleenluokittelussaan kuvaohjelman ikärajan sallituksi yli 12-vuotiaille perusteenaan kuvaohjelman ahdistusta aiheuttava sisältö. Väkivaltasisältö pysyy lyhytkestoisina väkivaltaviitteinä eli alemman ikärajan tasoisena.

Myös jaksot kaksi ja kolme sisältävät ihmisiin kohdistuvaa kuoleman uhkaa, psyykkisen kärsimyksen kuvausta ja melko pitkäkestoista piinavaa uhkaa. Lisäksi molemmissa jaksoissa on yksittäiset selväpiirteiset väkivaltakohtaukset sekä väkivaltaviitteitä. KAVIn näkemyksen mukaan ahdistusta aiheuttava sisältö eikä väkivalta ole kuitenkaan niin pitkäkestoista, intensiivistä ja järkyttävää, että ikärajan tulisi olla sallittu yli 16-vuotiaille. Näin ollen KAVI laskee uudelleenluokittelussaan myös jaksojen kaksi ja kolme ikärajat sallituiksi yli 12-vuotiaille perusteinaan kuvaohjelmien melko voimakasta ahdistusta aiheuttava sisältö sekä väkivalta.