Bond-elokuvan ikäraja laski


Salainen agentti 007 Istanbulissa -elokuvan uusi ikäraja on K12.

Kansallinen audiovisuaalisen instituutin (KAVI) mediakasvatus- ja kuvaohjelmayksikkö on saamansa yleisöpalautteen perusteella 27.7.2021 uudelleenluokitellut Terence Young ohjaaman ja Sean Conneryn tähdittämän elokuvan Salainen agentti 007 Istanbulissa (From Russia with Love, 1963).

Kuvaohjelmaluokittelija oli luokitellut klassikkoelokuvan 9.8.2012 sallituksi yli 16-vuotiaille perusteenaan voimakas väkivalta. KAVI katsoo, että elokuvassa on runsaasti Bond-elokuville tyypillistä toiminnallista väkivaltaa, mutta se ei ole erityisen yksityiskohtaista. Hahmona Bond rinnastuu lähes yliluonnollisiin supersankareihin selvitessään tilanteesta kuin tilanteesta eikä väkivalta tunnu vaikuttavan häneen. Uudelleenluokittelussa on arvioitu myös sisältöä suhteessa uudempiin KAVIn luokittelemiin 007-elokuviin, kuten Skyfall ja Spectre, joiden ikäraja on 12, mutta väkivalta ja ahdistavuus vähintään samaa tasoa Salainen agentti 007 Istanbulissa -elokuvan kanssa. Näin ollen kokonaisuutta arvioiden KAVI katsoi aiheelliseksi laskea Salainen agentti 007 Istanbulissa -elokuvan ikärajaa vastaamaan uudempia 007-seikkailuiden ikärajoja. Elokuva on nyt sallittu yli 12-vuotiaille perusteinaan väkivalta ja melko voimakasta ahdistusta aiheuttava sisältö.

KAVI muistuttaa, että mikäli televisio-ohjelman tai elokuvan ikäraja tuntuu liian matalalta tai korkealta, voi kuka tahansa antaa siitä palautetta. Perusteltu palaute saattaa johtaa elokuvan tai televisio-ohjelman uudelleenluokitteluun.

KAVI voi myös luokitella aikaisemmin luokitellun elokuvan tai televisio-ohjelman uudelleen, jos on ilmeistä, että ajan kuluminen ja yhteiskunnallisten arvostusten muutos on johtanut siihen, ettei ohjelman aikaisempi luokittelu ole enää tarkoituksenmukainen.

Palautetta voi antaa osoitteessa: www.kavi.fi/ikarajat/annapalautetta