Evil Dead Rise -elokuvan ikäraja pysyi ennallaan


Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (KAVI) mediakasvatus- ja kuvaohjelmayksikkö on yleisöpalautteen perusteella uudelleenluokitellut 11.5.2023 Lee Croninin ohjaaman kauhuelokuvan Evil Dead Rise (2023).

Kuvaohjelmaluokittelija oli 22.3.2023 arvioinut elokuvalle ikärajan 16 perusteinaan elokuvan väkivalta ja ahdistusta aiheuttava sisältö. Elokuvassa on runsaasti voimakasta, mutta yliampuvan ilmaisun ja asiayhteyden takia epärealistista väkivaltaa, joka on paikoin hyvin yksityiskohtaista ja liioitellun veristä. Väkivallan osapuolina on selkeästi mielikuvituksen piiriin kuuluvia yliluonnollisia hahmoja. Ruumiiden ja väkivallan uhrien kuvaus on myös yksityiskohtaista ja järkyttävyydessään luotaantyöntävää. Elokuvassa on läpi elokuvan kulkevaa intensiivistä myös lapsiin kohdistuvaa uhkaa sekä yliluonnolliseen liittyvää voimakasta ahdistavuutta. Vaikka elokuvassa on paljon tyyliteltyä veristä väkivaltaa ja ahdistavaa sisältöä, auttaa kokonaisuuden epärealistisuus etäännyttämään katsojaa tapahtumista.

KAVI pitää uudelleenluokittelussaan elokuvan ikärajan ennallaan sallittuna yli 16-vuotiaille, perusteinaan voimakas väkivalta ja voimakasta ahdistusta aiheuttava sisältö.