Kaksi kuvaohjelmaa uudelleenluokiteltu – ei muutoksia ikärajoihin


Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (KAVI) mediakasvatus- ja kuvaohjelmayksikkö on uudelleenluokitellut kaksi kuvaohjelmaa, joiden ikärajat pysyivät ennallaan. Uudelleenluokitellut kuvaohjelmat ovat: If She Screams -elokuva (2021) sekä Etsivätoimisto Jyvä ja pippuri -sarjan jakso Pesukarhu ja pupu (Die Pfefferkörner: Waschbär und Kaninchen, 2019).

Yliluonnollisia elementtejä sisältävä selviytymiskauhuelokuva If She Screams uudelleenluokiteltiin 2.11.2022 KAVIn omasta aloitteesta osana luokittelijoiden valvontaa. Kuvaohjelmaluokittelija oli luokitellut elokuvan 2.9.2021 sallituksi yli 16-vuotiaille, perusteinaan voimakas väkivalta, voimakasta ahdistusta aiheuttava sisältö sekä sisältö, jossa on huumeiden ei-hallitsevaa käyttöä. KAVIn näkemyksen mukaan elokuvassa on runsaasti sekä epärealistista että realistista väkivaltaa, osittain verisenä ja sadistisena esitettynä. Useissa kohtauksissa on myös selviytymiskauhuelokuvien lajityyppille ominaista pitkäkestoista ja intensiivistä väkivallan ja kuoleman uhkaa. Elokuvassa on myös yksittäinen ongelmaton ja yksityiskohtainen huumeenkäyttökohtaus sekä muuta vähäistä ja viitteellisempää päihteiden käyttöä. Edellä mainituin perustein KAVI piti kuvaohjelman ikärajan ennallaan sallittuna yli 16-vuotiaille voimakasta väkivaltaa ja voimakasta ahdistusta aiheuttavan sisällön sekä huumeiden käytön kuvausten takia. Lisäksi elokuvassa on alempaan ikärajaan liittyvää seksuaalista sisältöä.

Lapsille suunnatun saksalaisen dekkarisarjan Etsivätoimisto Jyvä ja pippuri jakso Pesukarhu ja pupu uudelleenluokiteltiin 7.11.2022 yleisöpalautteen perusteella. Kuvaohjelmaluokittelija oli luokitellut jakson 16.12.2021 sallituksi yli 7-vuotiaille, perusteenaan lievää ahdistusta aiheuttava sisältö. Jaksossa lapsen loukkaantuminen onnettomuudessa on useamman kohtauksen kestävä ahdistusta aiheuttava tapahtuma. Itse onnettomuutta ei nähdä kokonaisuudessaan, mutta siihen viitataan selkeästi esimerkiksi lapsen kasvoissa nähtävällä verellä ja naarmuilla. Lapsen sisar toimii tilanteessa neuvokkaan rauhallisesti, hälyttää apua ja lohduttaa sisartaan. Melko pian varmistuu, ettei onnettomuuden uhrilla ole enää hätää. Jaksossa on lisäksi muutama muu kohtaus, joissa on pientä jännittävyyttä, mutta kokonaisuus ei KAVIn näkemyksen mukaan ole vielä melko voimakkaaksi ahdistukseksi luokiteltavaa, mikä nostaisi kuvaohjelman ikärajaa. Näin ollen KAVI piti uudelleenluokittelussaan kuvaohjelman ikärajan ennallaan sallittuna yli 7-vuotiaille, perusteenaan lievää ahdistusta aiheuttava sisältö.