Decision to Leave -elokuvan ikäraja pysyi ennallaan


Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (KAVI) mediakasvatus- ja kuvaohjelmayksikkö on yleisöpalautteen perusteella uudelleenluokitellut 9.3.2023 Park Chan-wookin ohjaaman eteläkorealaisen draamaelokuvan Decision to Leave (Heojil kyolshim, 2022).

Kuvaohjelmaluokittelija oli 19.12.2022 arvioinut elokuvan olevan väkivallan, melko voimakasta ahdistusta aiheuttavan sisällön ja seksuaalisen sisällön perusteella sallituksi yli 12-vuotiaille.

Draamaelokuva seuraa etsivän työskentelyä erikoisen kuolemantapauksen parissa ja uudelleenluokittelussa sen ikäraja pysyi ennallaan. KAVI katsoo, että elokuvan keskiössä ovat siinä tapahtuvien rikosten selvittäminen, minkä yhteydessä kuvataan myös etsivän ja rikoksen uhrin lesken välisen monimutkaisen suhteen kehittymistä. Elokuvan väkivallan kuvaukset eivät ole erityisen yksityiskohtaisia, ja yksittäiset yksityiskohtaisemmat kohtaukset ovat tarinan kannalta perusteltuja. Melko voimakasta ahdistusta aiheuttavan sisällön osalta KAVI katsoo, että elokuva sisältää esimerkiksi lyhytkestoista ja ei-hallitsevaa väkivallan uhkaa sekä psyykkisen kärsimyksen kuvauksia. KAVIn näkemyksen mukaan elokuva sisältää väkivaltaa, melko voimakasta ahdistusta aiheuttavaa sisältöä sekä seksuaalista sisältöä, minkä vuoksi KAVI pitää elokuvan ikärajan sallittuna yli 12-vuotiaille.