Kaksi Chucky-jaksoa uudelleenluokiteltu


Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (KAVI) mediakasvatus- ja kuvaohjelmayksikkö on omasta aloitteestaan 31.12.2021 ja 3.1.2022 uudelleenluokitellut yhdysvaltalaisen mustaa huumoria sisältävän kauhusarjan Chucky ensimmäisen kauden kaksi ensimmäistä jaksoa Death By Misadventure (2021) ja Give Me Something Good to Eat (2021).

Kuvaohjelmaluokittelija oli luokitellut molemmat jaksot 25.10.2021. Death By Misadventure -jakson luokittelija oli arvioinut sallituksi yli 12-vuotiaille perusteenaan ahdistusta aiheuttava sisältö. Sarjan keskiössä olevan murhanhimoisen nuken lisäksi lapsipäähenkilön kaltoinkohteleva ja väkivaltainen isä aiheuttaa jaksossa ahdistusta. KAVI pitää uudelleenluokittelussaan kuvaohjelman ikärajan ennallaan sallittuna yli 12-vuotiaille, mutta lisää toiseksi perusteeksi ahdistusta aiheuttavan sisällön lisäksi väkivallan, jota esitetään jaksossa sekä realistisessa että etäännytetyssä yhteydessä.

Give Me Something Good to Eat -jakson kuvaohjelmaluokittelija oli arvioinut sallituiksi yli 16-vuotiaille perusteenaan ahdistusta aiheuttava sisältö sekä päihteet. Jaksossa on voimakasta väkivaltaa sekä väkivallan uhkaa. Yksittäisessä kohtauksessa alaikäinen nuori polttaa hetken sätkää ja tarjoaa sitä ystävälleen, mutta sätkän sisältöä ei tarkemmin mainita. KAVIn näkemyksen mukaan polttelua ei ole täten tarpeen luokitella. KAVI pitää uudelleenluokittelussaan kuvaohjelman ikärajan ennallaan sallittuna yli 16-vuotiaille. Ahdistusta aiheuttavan sisällön KAVI pitää toisena perusteena, mutta poistaa päihdeperusteen ja lisää tilalle väkivaltaperusteen ensisijaiseksi kriteeriksi.