Brazil – tämän hetken tuolla puolen -elokuvan ikäraja pysyi ennallaan


Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (KAVI) mediakasvatus- ja kuvaohjelmayksikkö on yleisöpalautteen perusteella 13.12.2021 uudelleenluokitellut Terry Gilliamin ohjaaman elokuvan Brazil – tämän hetken tuolla puolen (Brazil, Iso-Britannia 1985).

Elokuva on luokiteltu 21.5.1985 Valtion elokuvatarkastamossa ja nykyisen kuvaohjelmalain ajan sen ikäraja on ollut sallittu yli 16-vuotiaille.

Brazil – tämän hetken tuolla puolen on elokuvan lajityyppejä sekoittava surrealistinen dystopiakuvaus. Vaikka elokuvassa on mustaa huumoria ja runsaasti fantasiaelementtejä, eivät elementit läheskään aina toimi keventävinä etäännytyksinä. Outoudet saattavat ennemminkin lisätä elokuvan ahdistavuutta lapselle, joka ei ymmärrä elokuvan satiiria. Elokuva sisältää myös muutamissa kohtauksissa voimakasta väkivaltaa. KAVIn näkemyksen mukaan elokuvan vanha ikäraja on kohdillaan ja näin ollen KAVIn uudelleenluokittelussa elokuvan ikäraja pysyy sallittuna yli 16-vuotiaille perusteina ahdistusta aiheuttava sisältö sekä väkivalta.