The Batman -elokuvan ikäraja pysyi ennallaan


Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (KAVI) mediakasvatus- ja kuvaohjelmayksikkö on ikärajapalautteen perusteella uudelleenluokitellut 12.4.2022 Matt Reevesin ohjaaman sarjakuvafilmatisoinnin The Batman (2022).

Kuvaohjelmaluokittelija oli 9.2.2022 arvioinut elokuvalle ikärajan 16 perusteinaan elokuvan ahdistusta aiheuttava sisältö ja väkivalta.

Elokuvassa on tasaisesti pitkin lähes kolmituntisen kestonsa ajan pitkäkestoisia ja intensiivisiä kohtauksia, joissa on väkivallan ja kuoleman uhkaa. Vaikka väkivaltaa ei ehkä määrällisesti ole enempää kuin keskimäärin sarjakuvafilmatisoinneissa, sitä on paljon ja se on realistisempaa sekä voimakkaampaa kuin yleensä saman lajityypin elokuvissa. Kohtausten voimakkuutta tehostetaan myös muun muassa äänisuunnittelulla ja väkivaltaa edeltävällä intensiivisellä tunnelmalla. Osittain väkivalta on myös yksityiskohtaista ja sadistista. Myös väkivallan seurauksia esitetään.

KAVI pitää uudelleenluokittelussaan elokuvan ikärajan ennallaan sallittuna yli 16-vuotiaille, perusteinaan voimakasta ahdistusta aiheuttava sisältö sekä voimakas väkivalta. KAVI huomioi luokittelussaan myös alempaan ikärajaan liittyvät päihteet, jotka ovat tarinassa näkyvässä osassa. Fiktiivisyydestään huolimatta elokuvan päihteet ovat käyttötavaltaan ja haittavaikutuksiltaan realistisia.