KAVI juhlistaa 100-vuotiasta Suomea

Kansallinen audiovisuaalinen instituutti juhlistaa itsenäisen Suomen juhlavuotta monipuolisesti. Erikoisesitysten lisäksi KAVI avaa vuoden 2017 jälkipuolella uuden, kansallista audiovisuaalista historiaamme esittelevän verkkopalvelun.

Juhlavuoden elokuvaklassikot elokuvateattereihin

Kansallinen audiovisuaalinen instituutti KAVI tuo valikoiman eri vuosikymmenten elokuvaklassikoita elokuvateattereiden käyttöön uusina digitaalisina esityskopioina.

Juhlavuotta varten tuotetaan digitaaliset kopiot merkittävistä kotimaisista elokuvista kuten Finlandia (1922), Valkoinen peura (1952), Tuntematon sotilas (1955), Komisario Palmun erehdys (1960), Pojat (1962), Käpy selän alla (1966), Täältä tullaan elämä (1980) sekä Talvisota (1989).

Useimmista suomalaisista elokuvaklassikoista ei ole olemassa nykytekniikalla esitettäviä kopioita, sillä elokuvateattereiden digitalisaation myötä filmiprojektorit poistuivat useimmista saleista.

Tiedustelut: vastaava arkistonhoitaja Tommi Partanen, puh. 0295 338 125

Kotimainen elokuvahistoria näkyy esitystoiminnassa

KAVIn esitystoiminta nostaa elokuvateatteri Orionin ohjelmistossa esiin laajasti kotimaista elokuvahistoriaa. Suomi 100 -juhlavuoden pääsarjoihin kuuluva "Sain roolin johon en mahdu" esittelee suomalaisten naiskirjailijoiden tuotantoa filmatisointien kautta. Esillä ovat olleet mm. Minna Canth (Lain mukaan, 1956), Maria Jotuni (Kultainen vasikka, 1961) ja Katja Kallio (Kuutamolla, 2002). KAVI osallistuu myös Suureen lukuseikkailuun, joka maanlaajuisesti kutsuu lapset ja nuoret perheineen kirjojen pariin. Lasten- ja koko perheen elokuvissa onkin pitkään ammennettu kirjallisuudesta.

Kevätkaudella on syvennytty myös kuvaaja ja dokumentaristi Antti Peipon (1934–1989) uraan sekä muistettu saamelaisten kansallispäivää. Helsingin juhlaviikoilla järjestetään Musiikkitalolla Kinokonsertti Finlandia. KAVIn rekonstruoimaan ja restauroimaan elokuvaan Finlandia (1922) luodun musiikkikompilaation on sovittanut Yrjö Hjelt, ja Kinokonsertissa Radion sinfoniaorkesteria johtaa Kalle Kuusava.

Mediakasvatuksessa pohditaan mennyttä ja tulevaa

Mediakasvatus- ja kuvaohjelmayksikön (MEKU) koordinoiman Mediataitoviikon kampanja Aikamatkaajat – mediakasvatus keinona muutoksen tutkimiseen julkaistiin tammikuussa. Kyseessä on eri-ikäisten lasten ja nuorten mediakasvatukseen suunnattu materiaali, jossa tarkastellaan paikan ja ajan muutosta. Ihmisten elinympäristö muuttuu jatkuvasti, ja media tarjoaa erilaisia mahdollisuuksia tämän kehityskulun ymmärtämiseen.

Aikamatkaajat-materiaali liikkuu menneisyyden, nykyisyyden ja tulevaisuuden ulottuvuuksissa. Se antaa eri alojen ammattikasvattajille työkaluja median hyödyntämiseen oman elinympäristön tarkastelussa. Median avulla pohditaan oman jäljen jättämistä, tulevaisuutta ja toimia sen puolesta.

MEKUn lisäksi materiaalin ovat yhteistyössä tuottaneet Mediakasvatuskeskus Metka, Mediakasvatusseura, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, Suomen Kulttuuriperintökasvatuksenseura, Suomen Lions-liitto ry, Opetushallitus ja Suomen valokuvataiteen museo.

Suomi 100 – Elävä muisti

Kansallisen audiovisuaalisen instituutin ELÄVÄ MUISTI peilaa kansakunnan historiaa autenttisena lähteenään elokuva-, radio- ja televisioarkiston digitoidut aarteet. Verkkopalvelu avataan loppuvuodesta 2017.

KAVI tuo audiovisuaalisen aarteistonsa kaikkien ulottuville Suomen itsenäisyyden juhlavuonna. Uusi verkkopalvelu avaa ainutlaatuisella tavalla Suomen kansallisen audiovisuaalisen historian. Esiin nostetaan keskeisiä historiallisia tapahtumia, poliittisia käänteitä ja kulttuurin kohokohtia – viihdettä ja vapaa-aikaa unohtamatta.

ELÄVÄ MUISTI kertoo ja näyttää elävän kuvan ja äänen avulla miten Suomesta on rakennettu Suomi. Sata vuotta täyttävän maan ja kansakunnan historiaa ja lähimenneisyyttä avataan dokumentaaristen ja fiktiivisten aineistojen kautta. Artikkelien avulla syvennetään ja taustoitetaan elokuvanäytteitä ja niiden aikakautta.