KAVI juhlisti 100-vuotiasta Suomea

Kansallinen audiovisuaalinen instituutti juhlisti itsenäisen Suomen juhlavuotta monipuolisesti. Erikoisesitysten, näyttelyiden ja Aikamatkaajat-kampanjan lisäksi syksyllä 2017 avattiin kansallista audiovisuaalista historiaamme esittelevän verkkopalvelu Elävä muisti.
Valkoinen peura

Juhlavuoden elokuvaklassikot elokuvateattereihin

Kansallinen audiovisuaalinen instituutti KAVI toi valikoiman eri vuosikymmenten elokuvaklassikoita elokuvateattereiden käyttöön uusina digitaalisina esityskopioina.

Juhlavuotta varten digitaalisesti esitettäväksi tuli mm. Finlandia (1922), Valkoinen peura (1952), Tuntematon sotilas (1955), Komisario Palmun erehdys (1960), Pojat (1962), Käpy selän alla (1966), Täältä tullaan elämä (1980) sekä Talvisota (1989).

Kotimainen elokuvahistoria näkyi esitystoiminnassa

KAVIn esitystoiminta nosti elokuvateatteri Orionin ohjelmistossa esiin laajasti kotimaista elokuvahistoriaa. Suomi 100 -juhlavuoden pääsarjoihin kuului "Sain roolin johon en mahdu", joka esitteli suomalaisten naiskirjailijoiden tuotantoa filmatisointien kautta. Esillä olivat mm. Minna Canth (Lain mukaan, 1956), Maria Jotuni (Kultainen vasikka, 1961) ja Katja Kallio (Kuutamolla, 2002). KAVI osallistui myös Suureen lukuseikkailuun, joka maanlaajuisesti kutsui lapset ja nuoret perheineen kirjojen pariin.

Kevätkaudella 2017 syvennyttiin kuvaaja ja dokumentaristi Antti Peipon (1934–1989) uraan sekä muistettiin saamelaisten kansallispäivää. Helsingin juhlaviikoilla järjestetään Musiikkitalolla Kinokonsertti Finlandia. KAVIn rekonstruoimaan ja restauroimaan elokuvaan Finlandia (1922) luodun musiikkikompilaation on sovittanut Yrjö Hjelt, ja Kinokonsertissa Radion sinfoniaorkesteria johti Kalle Kuusava.

Syyskaudella esillä olivat mm. suomalaiset mestarikuvaajat sekä Aleksis Kivi ja elokuva. Itsenäisyyspäivää 6.12.2017 vietettiin Tuntemattoman sotilaan (1955) parissa; elokuvasta esitetettiin tuore restaurointi.

Mediakasvatuksessa pohdittiin mennyttä ja tulevaa

Mediakasvatus- ja kuvaohjelmayksikön (MEKU) koordinoiman Mediataitoviikon kampanja "Aikamatkaajat – mediakasvatus keinona muutoksen tutkimiseen" julkaistiin tammikuussa 2017. Kyseessä on eri-ikäisten lasten ja nuorten mediakasvatukseen suunnattu materiaali, jossa tarkastellaan paikan ja ajan muutosta. Ihmisten elinympäristö muuttuu jatkuvasti, ja media tarjoaa erilaisia mahdollisuuksia tämän kehityskulun ymmärtämiseen.

Materiaalin tuottivat yhteistyössä MEKUn lisäksi Mediakasvatuskeskus Metka, Mediakasvatusseura, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, Suomen Kulttuuriperintökasvatuksenseura, Suomen Lions-liitto ry, Opetushallitus ja Suomen valokuvataiteen museo.

Aikamatkaajiin liittyy myös toukokuussa käynnistynyt yhteisöllinen valokuvauskampanja, joka huipentui näyttelyyn Suomen valokuvataiteen museossa.

Suomi 100 – Elävä muisti

Kansallisen audiovisuaalisen instituutin Elävä muisti peilaa kansakunnan historiaa autenttisena lähteenään elokuva-, radio- ja televisioarkiston digitoidut aarteet. Verkkopalvelu avautui 26.10.2017.

KAVI tuo audiovisuaalisen aarteistonsa kaikkien ulottuville Suomen itsenäisyyden juhlavuonna. Uusi verkkopalvelu avaa ainutlaatuisella tavalla Suomen kansallisen audiovisuaalisen historian. Esiin nostetaan keskeisiä historiallisia tapahtumia, poliittisia käänteitä ja kulttuurin kohokohtia – viihdettä ja vapaa-aikaa unohtamatta.

Elävä muisti kertoo ja näyttää elävän kuvan ja äänen avulla miten Suomesta on rakennettu Suomi. Sata vuotta täyttävän maan ja kansakunnan historiaa ja lähimenneisyyttä avataan dokumentaaristen ja fiktiivisten aineistojen kautta. Artikkelien avulla syvennetään ja taustoitetaan elokuvanäytteitä ja niiden aikakautta.

Yhteistyönäyttelyitä

KAVI oli yhteistyökumppanina Suomi 100 -juhlavuoden näyttelyssä Behind the Scenes: Tähtien tekijät Turun Logomossa. Näyttely kertoi suomalaisen elokuvan kultaisista vuosista ja nosti esiin tekijöitä kansan rakastamien tähtinäyttelijöiden takaa. Esillä oli Suomen kahden aikansa suurimman elokuvayhtiön, Suomi-Filmin ja Suomen Filmiteollisuuden, esineistöä, joka koottiin KAVIn museoaineistoista.

Suomen suurlähetystö Italiassa kokosi KAVIn kuva-arkistosta näyttelyn Donne forti, luce tenue – Un percorso nella storia del cinema finlandese (suom. “Vahvoja naisia, herkkää valoa – Matka suomalaiseen elokuvahistoriaan”). Näyttely oli esillä Rooman Casa del Cinemassa 27.4.–23.5. ja sen jälkeen se kiersi myös muilla paikkakunnilla Italiassa.