Radio- ja televisioarkisto

Radio- ja televisioarkisto (RTVA) on perustettu huolehtimaan suomalaisen radio- ja tv-kulttuurin säilymisestä jälkipolville.
Vuoden 2008 alussa perustetun radio- ja tv-arkiston toiminta perustuu kulttuuriaineistolakiin, joka asettaa velvoitteita sekä radio- ja tv-arkistolle että ohjelmien tuottajille.
 
RTVA palvelee tutkijoita ja opiskelijoita tallentamalla televisio- ja radiokanavien digitaalista ohjelmavirtaa, jota voi selata ja tutkia katselu- ja kuuntelupisteissä seitsemällä eri paikkakunnalla. Lisäksi RTVA tallettaa laissa määritellyt ohjelmatyypit alkuperäistasoisina fyysisinä kappaleina tai tiedostoina. RTVA ottaa vastaan vanhaa radio- ja tv-aineistoa, joka on lähetetty Ylen ulkopuolisilla kanavilla. Tällä hetkellä kokoelmaan kuuluvat mm. MTV Oy:n vanha filmiarkisto sekä Moon TV:n ja Radio Cityn arkistot. Vanhimmat ohjelmat ovat vuodelta 1962. Vanhaa aineistoa voi katsella ja kuunnella KAVIn tiloissa.

Tapahtumat

Kaikki tilaisuudet järjestetään KAVIn Kino Tuliossa, os. Sörnäisten rantatie 25 A, Helsinki.
Tilaisuuksiin on vapaa pääsy.

Tulevat tapahtumat

Menneet tapahtumat

Suomi kankaalla – Kino Tulion kevät 2017

Maanantai 3.4.2017 klo 16: Pukujen maailma televisiossa

Satu-Marja Nygren on työskennellyt vuodesta 1979 lähtien Yleisradiossa ja toiminut pukusuunnittelijana esim. Velipuolikuu-, Kotikatu- ja Tahdon asia -sarjoissa. Yleisötilaisuudessa selviää, millainen merkitys puvustuksella on tv-tuotannossa.

Maanantai 6.3.2017 klo 16: Äänisuunnittelun prosessi tv-draamassa
 
Äänisuunnittelija Simo Rokka havainnollistaa, kuinka tv-draaman äänisuunnittelu etenee suunnittelusta kuvaustilanteisiin ja jälkityöhön. Mukana on näytteitä esimerkiksi sarjoista Tehdas, Uusi päivä ja Haamukirjoittaja.
 

Yleisöluento ma 6.2. klo 16: Tv-lavastuksen vuosikymmenet

Anu Maja kertoo yleisötilaisuudessa pitkäaikaisesta urastaan tv-lavastajana. Hänen laajaan tuotantoonsa tv-draaman puolella ovat kuuluneet mm. Matti Ijäksen Painija (1983) ja parhaillaan Yle TV1:ssä esitettävä Rakkaus ja Laki-sarja. Anu Maja on työskennellyt myös lavastustaiteen opetustehtävissä, mm. elokuva- ja lavastustaiteen professorina Taideteollisessa korkeakoulussa ja Aalto-yliopistossa.

Samalla taajuudella -luentosarja radion ja television kotimaisesta historiasta

Kansallinen audiovisuaalinen instituutti (KAVI) järjestää yhdessä Radio- ja televisiohistorian seuran, Yleisradion ja Suomen radiohistoriallisen seuran kanssa syksyllä avattavan Samalla taajuudella -näyttelyn yhteyteen esitelmäsarjan. Näyttely liittyy 90 vuotta täyttävän Yleisradion taipaleeseen ja esitelmien aiheet liittyvät laajasti kotimaisen radio- ja televisiotoiminnan aihepiiriin.

Kaikki esitelmät pidetään KAVIn KinoTuliossa, osoitteessa Sörnäisten rantatie 25 A, Helsinki. Tilaisuuksiin on vapaa pääsy.

Tiistai 13.9.2016 klo 16           
Kauko Viitanen, Suomen Radiohistoriallinen Seura:
Kotimainen radioteollisuus

Esitelmässä luodaan katsaus suomalaisten radiovastaanottimien valmistuksen kuuteen vuosikymmeneen.

Alkuvaiheessa 1920-luvulla vastaanottimia valmistettiin pienissä verstaissa. Kotimainen radioteollisuus kehittyi nopeasti vuodesta 1935 lähtien. Televisio ohitti radion tehtaiden tuotannossa 1960-luvulla. Vientiin valmistetut radiot toivat kuitenkin uuden nousun 1970-luvulla. Sen jälkeen tehtaat keskittyivät televisioiden valmistukseen.

Tiistai 20.9.2016 klo 16           
Göran Wahlberg, ent. tuotekehitysjohtaja:
Kotimainen televisioteollisuus

Kotimainen radioteollisuus oli seurannut television kehitystä muualla maailmalla ja näin kerännyt televisiosta teknistä perustietämystä. Esitelmässä tarkastellaan Suomen televisioteollisuuden vaiheita vuosina 1956 – 2005: mm. televisioteollisuuden tuotekehitystä ja roolia uusien teknologioiden kehityksessä sekä kotimaisen tuotannollisen toiminnan loppua.

Tiistai 27.9.2016 klo 16           
Jorma Laiho, ent. teknologiajohtaja, Yleisradio:
Digitalisaatio sekä radion ja television muutos

Esitelmässä käsitellään erityisesti television digitalisoinnin vaikutusta koko tuotantoketjuun ja jakelukanaviin sekä muutosta vastaanottolaitteisiin ja -tapoihin. Samalla kerrotaan lyhyesti digitalisoinnin vaikutuksista radioon, ja miksi sen jakelu on edelleen analogista.

Tiistai 4.10.2016 klo 16           
Lasse Vihonen, fil.kand., Radio- ja televisiohistorian seura:
Radio kansakuntaa rakentamassa 1926 – 65

Kun yleisradiotoiminta käynnistyi Suomessa 1920-luvun alkuvuosina, kansa oli jakautunut katkeran sisällissodan jälkeen voittajiin ja häviäjiin. Sodan jälkeen ajatus kansallisesta eheytymisestä julistettiin yhteiseksi tavoitteeksi ja sen saavuttamiseksi asetettiin suuria odotuksia uudelle massatiedotusvälineelle - radiolle. Esitelmässä tarkastellaan kuinka Yleisradion ohjelmatoiminnassa tulivat esille kansalliseen eheytymiseen, kansan sivistystason ja vaurauden edistämiseen liittyneet piirteet aina 1960-luvun puoliväliin saakka.

Tiistai 11.10.2016 klo 16        
Pentti Kemppainen, dosentti, valtiot. toht.:
Kaupallisen radion aika

Uusi aika ääniradion historiassa alkoi Suomessa vuonna 1985, kun kaupalliset paikallisradiot aloittivat lähetyksensä ja lopettivat samalla Yleisradion monikymmenvuotisen monopolin radioaalloilla. Pian omistus ja ohjelmatuotanto keskittyivät; paikallisradiot saivat väistyä radioketjujen, formaattiradioiden ja valtakunnallisen kaupallisen radion tieltä. Myös Yleisradio profiloi ohjelmatarjontansa. Monivaiheisten, voimakkaidenkin muutosten jälkeen radioaalloilla vallitsee nykyään tasapaino julkisen ja kaupallisen radion välillä.

Tiistai 25.10.2016 klo 16        
Juhani Wiio, dosentti, yhteiskuntat. toht.:
Television ensimmäiset vuosikymmenet Suomessa

Esityksessä tarkastellaan kokoavien näkökulmien kautta suomalaisen television ohjelmistojen kehitystä. Kohteena ovat nimenomaan suomalaisilla televisiokanavilla lähetetyt ohjelmat ja ohjelmistot, ei niinkään television institutionaalinen historia. Aluksi katsotaan, miten televisio-ohjelmistot kehittyivät tv-toiminnan ensimmäisen viiden vuosikymmenen aikana, minkä jälkeen pyritään vetämään johtopäätöksiä suomalaisten television ohjelmistojen kehitystrendeistä aina tähän päivän saakka.

Tiistai 1.11.2016 klo 16           
Heikki Hellman, johtaja, dosentti, Viestinnän, median ja teatterin yksikkö (CMT), Tampereen yliopisto:
Television kehitys 1980-luvulta tähän päivään

Suomalainen televisio jätti ”niukkuuden aikakauden” 1980-luvulla, jolloin kaapelitelevisio ja Kolmoskanava alkoivat juurruttaa uudenlaista televisiokulttuuria Suomeen. 1990-luvulla Suomessa vakiintui duaalimalli, jossa julkinen palvelu ja kaupallinen televisio toimivat rinnakkain ja kilpailivat keskenään. Television ”runsauden aikakauteen” astuttiin varsinaisesti vasta 2000-luvun alkuvuosina, kun digitalisaatio moninkertaisti kanavatarjonnan.

Tiistai 8.11.2016 klo 16           
Lauri Kivinen, toimitusjohtaja, Yleisradio:
Yleisradio 2017 –

Yhdeksänkymmentävuotiaan Yleisradion toiminta pohjaa julkisen palvelun median periaatteelle, joka on muuttuvassa toimintaympäristössä ajankohtaisempi kuin ehkä koskaan. Kuinka varmistetaan riippumaton tiedonvälitys teknologioiden ja median liiketoiminnan myllerryksessä?
**
Lisätietoja:
Timo Leskinen, suunnittelija (RTVA/KAVI), timo.leskinen@kavi.fi, puh. 02953 38139

 

-----------------------------

 

Marko Kulmala ja tv-ohjelma Jyrkin tarina
Jyrki oli MTV3:n nuortenohjelma, jota esitettiin vuosina 1995–2001. Populaarikulttuuriin keskittynyt ohjelma koostui musiikkivideoista ja artistihaastatteluista. Marko Kulmala kertoo Jyrkin tarinan, nyt kun ohjelman ensimmäisistä lähetyksistä on kulunut jo yli 20 vuotta.
Aika: Ma 9.5. klo 16
Paikka: KAVI, Kino Tulio (Sörnäisten rantatie 25 A, 5. krs)
 

Anssi Kukkonen – ”sinivalkoinen selostaja”
Anssi Kukkonen on suomalaisen televisiohistorian tunnetuimpia urheiluselostajia. Hän välitti kisatunnelmat kotikatsomoihin esimerkiksi Münchenin ja Montrealin kesäolympialaisista sekä lukuisista jääkiekon MM-kisoista. Yleisötilaisuudessa 25. huhtikuuta hän kertoo urastaan ja siitä, kuinka urheiluselostaminen vuosikymmenten aikana on muuttunut.
Aika: Ma 25.4. klo 16
Paikka: KAVI, Kino Tulio (Sörnäisten rantatie 25 A, 5. krs)

Veijo Hietala - tosi-tv:n maailmat ja uusromantiikan aika
Tosi-tv aloitti voittokulkunsa 90-luvun alussa ja muuttui hallitsevaksi televisiotrendiksi 2000-luvulla. Onko tosi-tv yltiötunteellisen "uusromantiikan" tuote? Mediatutkija Veijo Hietala selvittää yleisötilaisuudessa, mihin ja miksi monien mielestä tirkistelevää tosi-tv:tä tarvitaan.
Aika: Ma 7.3. klo 16
Paikka: KAVI, Kino Tulio (Sörnäisten rantatie 25 A, 5. krs)

Kari Lumikero – kirjeenvaihtajan vuosikymmenet
Kari Lumikeron välittämänä suomalaiset seurasivat televisiosta vuosikymmenten suurimpia uutisia. Hän työskenteli Yleisradion uutis- ja ajankohtaistoimituksessa 1967–1986 sekä MTV3:n Skandinavian ja Keski-Euroopan kirjeenvaihtajana vuosina  1986–2008.  Lumikero sai Bonnierin Vuoden journalisti -palkinnon vuonna 2005.
Aika: Ma 23.11. klo 16
Paikka: KAVI, Kino Tulio (Sörnäisten rantatie 25 A, 5. krs)
 
Axa Sorjanen – Radio Cityn 80-luku
Toimittaja Axa Sorjanen työskenteli Radio Cityn vakituisena avustajana vuosina 1985–88  ja siirtyi sen jälkeen citykulttuurin ikoniksi muodostuneen kanavan toimituspäälliköksi. Sorjasen ja Taina Värrin kirja ”Miksei aina voi olla perjantai” ilmestyy syksyllä 2015 ja kertoo Radio Cityn ensimmäisistä vuosista.
Aika: Ma 26.10. klo 16
Paikka: KAVI, Kino Tulio (Sörnäisten rantatie 25 A, 5. krs)
 
Kari Kyrönseppä – komiikan tekijä
Käsikirjoittaja, ohjaaja ja tuottaja Kari Kyrönseppä on ollut käsikirjoittamassa useita kotimaisen tv-viihteen merkkipaaluja. Hepskukkuun, Velipuolikuun ja Mutapainin ystävien myötä 80-luvulla nousi esille myös uuden sukupolven näyttelijöitä, mm. Pirkka-Pekka Petelius ja Kari Heiskanen.
Aika: Ma 28.9. klo 16
Paikka: KAVI, Kino Tulio (Sörnäisten rantatie 25 A, 5. krs)
 
Markus-setä – Suomen ensimmäinen radiopersoona
Kulttuurihistorioitsija FT Paavo Oinonen kertoo KAVIn radio- ja tv-arkiston yleisötilaisuudessa Markus Rautiosta, kotimaisen radioilmaisun uranuurtajasta. Uudessa tietokirjassaan Markus-setä. Suomen ensimmäinen radiopersoona Paavo Oinonen valottaa Markus-setänä tunnetuksi tulleen Raution merkitystä mm. kuunnelmailmaisulle ja lastenkulttuurille.
Aika: ma 4.5.2015 klo 16
Paikka: KAVI, Kino Tulio (Sörnäisten rantatie 25 A, 5. krs)
 
Matti Penttilä kuvin ja sanoin
Matti ”Pena” Penttilä kertoo KAVIn yleisötilaisuudessa mittavasta televisio- ja elokuvaurastaan. Penttilä toimi alalla yli 40 vuotta, työskennellen niin tuottajana, ohjaajana kuin äänittäjänä. Hän oli mukana mm. "Myrskyluodon Maija" -tv-sarjan sekä "Maa on syntinen laulu"- ja "Milka"-elokuvien tuotannoissa.
KAVIssa on avoinna Matti Penttilän valokuvanäyttely, jossa on esillä työkuvia elokuva- ja televisiotuotannoista aina 1960-luvulta lähtien.
Aika: ma 13.4.2015 klo 16
Paikka: KAVI, Kino Tulio (Sörnäisten rantatie 25 A, 5. krs)
 

Pentti Kemppainen: Kaupallinen radio Suomessa
Kaupallinen radio täyttää tänä vuonna 30 vuotta. Radiotoimittaja ja tutkija Pentti Kemppainen selvittää KAVIn yleisötilaisuudessa kaupallisen radion taivalta 1980-luvun pioneerikaudesta tähän päivään. Hänen tutkimuksensa "Radio kuuluu kaikille" julkaistaan helmikuussa.
Aika: maanantai 2.3.2015 klo 16
Paikka: KAVI, Kino Tulio (Sörnäisten rantatie 25 A, 5. krs)

Anna Perho ja Kimmo Vehviläinen: Mistä on radiojuontajat tehty?
Radio Aallon Dynastian suositut radiopersoonat Anna Perho ja Kimmo Vehviläinen kertovat KAVIn yleisötilaisuudessa radiojuontamisesta. Kokeneet toimittajat selvittävät mm. mitä hyvältä radiojuontamiselta edellytetään. Kuinka aamulähetys syntyy? Entä kuinka he itse tulivat alalle?
Aika: maanantai 12.1.2015 klo 16
Paikka: KAVI, Kino Tulio (Sörnäisten rantatie 25 A, 5. krs)

KAVIn tutkijatapaaminen: Reseptio, vuorovaikutus ja tyyli
Aika: torstai 6.11.2014
Paikka: KAVI, Kino Tulio (Sörnäisten rantatie 25 A, 5. krs)

Päivi Istala – elämyksiä uran varrelta
Päivi Istala kertoo KAVIn yleisötilaisuudessa yli 40 vuotta kestäneistä työvuosistaan radiossa. Päivi Istala työskenteli Yleisradiossa toimittajana vuosina 1967-2011. Hänen lukuisia radio-ohjelmiaan olivat mm. Ristivetoa ja Naisten tunti. Istala työskenteli pitkään myös Tänään iltapäivällä -ajankohtaisohjelmassa.
Aika: maanantai 20.10.2014 klo 16
Paikka: KAVI, Kino Tulio (Sörnäisten rantatie 25 A, 5. krs)

Hannu Kahakorpi – mies Kotikadun takana
Yle TV1:n rakastettu Kotikatu-sarja (1995–2012) sai alkunsa kaksikymmentä vuotta sitten. Sarjaa alusta asti luotsannut ohjaaja ja tuottaja Hannu Kahakorpi kertoo yleisötilaisuudessa mistä kaikki sai alkunsa ja kuinka sarjaa tehtiin.
Aika: maanantai 15.9.2014 klo 16
Paikka: KAVI, Kino Tulio (Sörnäisten rantatie 25 A, 5. krs)