Orionin syksy 2017

Helsingin juhlaviikoilla pääteemamme on tuhatkasvoinen Cate Blanchett, jonka Manifesto-uutuus esitellään Taidehallissa. Suomen elokuva-arkiston 60. juhlavuosi jatkuu: SEAn perustaja Jörn Donner vierailee Orionissa Taiteiden yönä mukanaan elokuvansa Perkele! Kuvia Suomesta. Syksymmällä häneltä nähdään myös uutuusteos Perkele 2 – Kuvia Suomesta. Juhlaviikkojen päätösviikonloppuna Suomen itsenäisyyden 5-vuotiselokuva Finlandia esitetään Musiikkitalossa, jossa sen kansallisromanttinen musiikkiohjelma kajahtaa Radion Sinfoniaorkesterin tulkitsemana.

Suomi 100 -juhlavuosi huomioidaan elokuvavalioiden restauroinneilla, mukana Tuntematon sotilas (1955) itsenäisyyspäivänä ja Varastettu kuolema director’s cut.  Kunnianosoituksia saavat osakseen Minna Canth, Aleksis Kivi ja suomalaiset kuvaajat. Tekijävieraina ovat Juho Kuosmanen, Zaida Bergroth, Mia Halme, Hannaleena Hauru ja Aku Louhimies. AVEK 30 vuotta -viikonloppu tarjoaa runsaudensarven jännittävintä suomalaista elokuvaa taiteilijavieraineen.

Suomen suurin elokuvatapahtuma Rakkautta & Anarkia täyttää 30 vuotta. Juhlasarjassa kauden aluksi esitetään helmiä Sofia Coppolasta John Woohon. Loppukauden ajan pyörivät suurille R&A-ohjaajille Hayao Miyazakille, Lina Wertmüllerille ja Paul Verhoevenille omistetut kunnianosoitukset. Merkittävän Verhoeven-retrospektiivin ovat suunnitelleet Lauri Lehtinen ja Antti Suonio, ja mukana on löytöjä, kuten RoboCop director’s cut.

"Oli tärvellyt maailman vaino, hulluus ja nälkä sukupolveni parhaat mielet", kirjoitti Allen Ginsberg runossaan ”Huuto”. Beat-kulttuurin legendat, myös Kerouac, Cassady, Burroughs ja Thompson, nousevat esiin vimmaisessa elokuvasarjassa.

Jean-Pierre Melvillen 100-vuotisjuhlasarjassa nähdään rikoselokuvan ranskalaisen mestarin pääteoksia uusina restaurointeina yhteistyössä Institut Françaisin kanssa. Suurelle amerikkalaiselle satiirikolle Billy Wilderille omistetaan pitkästä aikaa retrospektiivi. ”Kukaan ei ole täydellinen”, väitetään Piukoissa paikoissa, mutta omalla sarallaan Wilder pääsi varsin lähelle. Wilder on myös Pedro Almodóvarin lempiohjaajia; seuraamme suuren espanjalaisen ihmiskuvan syvenemistä ja genreavausten monipuolistumista. Esillä on myös ranskalainen François Truffaut, 1950-luvun uuden aallon nero (400 kepposta), josta tuli aikuisen intohimon tutkija (Kohtalokas nainen).

Italiassa valmistui 1950-luvulta 1970-luvulle paljon muutakin hyvää kuin tutut klassikot. Nostamme sieltä nyt esiin Antonio Pietrangelin tuotannon (Tunsin hänet hyvin). Uuden elokuvan ihmemaa Islanti on esillä omassa sarjassaan. Nainen neuvostoelokuvassa -sarjassa nähdään venäläisiä valioita 50 vuoden ajalta (Heinäkuun sade, Moskova ei usko kyyneliin).

Oman sarjansa saa maailman elokuva-arkistoliikkeen idoli Louise Brooks, jonka 1920-lukulainen modernismi on ikituoretta (Beggars of Life). Elokuvan historia -suosikkisarjassa nähdään vanhoja klassikoita ja uusia restaurointeja (Maciste Alpeilla, Lokakuu, Shooting Stars). Hollywoodin musta lista -sarjassa esitellään ”Hollywood Ten” eli kymmenen kirottua käsikirjoittajaa (Dalton Trumbo, Edward Dmytryk...).

Elokuvateatteri Orionin 90. juhlavuoden kunniaksi omistetaan neljä kinokonserttia, ensimmäisenä Prinssi Ahmedin seikkailut orkesterina Al Farabi Band. Kuukauden elokuvia ovat Hunt for the Wilderpeople, The Party, Meren laulu ja R&A-äänestyksen voittaja. Kauteen kuuluvat myös sing-along-näytökset ja parhaat indie-soundtrackit. Punaisena lankana on rakkauden teemavuosi – ”love is all you need”, kuten The Beatles kiteytti 50 vuotta sitten.

Sunnuntain ensimmäiset näytökset on omistettu kaikenikäisille lapsille.

Tervetuloa Orioniin!

Antti Alanen