Orionin kesä 2017

Kun jotakin uutta pitää käynnistää, tarvitaan tulisielu, joka puhaltaa innostuksen liekkeihin. Sellainen tulisielu oli arkkitehti Alvar Aalto, joka oli myös puheenjohtaja Filmistudio Projektiossa, Suomen ensimmäisessä elokuvakerhossa. Se esitteli vuosina 1934–1936 muun muassa surrealismia, Cocteauta ja kiellettyjä elokuvia. Ateneumin ”Alvar Aalto – taide ja moderni muoto” -näyttely muistuttaa meitä myös siitä, että esimerkiksi Fernand Léger ja László Moholy-Nagy kuuluivat Aallon ystäviin. Heiltäkin näemme elokuvia Orionin Projektio-kunnianosoitussarjassa, joka liittyy Suomen elokuva-arkiston juhlavuoteenkin. Mitä Projektio käynnisti, sitä me jatkamme.

Tulisielu oli myös Aito Mäkinen (1927–2017), SEA:n ensimmäinen johtaja, monipuolinen elokuvamies ja visionäärinen maahantuoja, jonka ohjelmistoon kuuluivat mm. Citizen Kane, Pelin säännöt ja Seitsemän samuraita. Jokainen kautemme on kunnianosoitus hänelle. Yritämme olla hänen arvoisiaan.

Kesäsarjassa nousevat esiin tähdet. Brittinäyttelemisen valiosarjaa tarjoaa kunnianosoitus Dame Maggie Smithille (Hotelli Firenzessä, Gosford Park).

”Paras tapa miellyttää on olla miellyttämättä” on Isabelle Huppertin motto. Seuraamme hänen pelotonta uraansa Pitsinnyplääjästä Elleen.

Luomme katsauksen ihaniin italialaisiin naistähtiin kuten Giulietta Masina (Tie), Monica Vitti (Seikkailu) ja Sophia Loren (Papin vaimo). Juhlimme Gina Lollobrigidan 90. syntymäpäivää (Leipää, rakkautta ja unelmia).

Robert Mitchumin satavuotispäivä antaa aiheen tribuuttiin, jossa kohtaamme hänet aluksi ”film noirin nuorempana valtiomiehenä” (Peter von Bagh). Menneisyyden varjot, Enkelin kasvot ja Räsynukke ovat kohokohtia mieheltä, joka osasi ilmaista vähillä eleillä paljon. Arnold Schwarzeneggerin 70-vuotispäivänä esitetään profeetallinen The Running Man.

Jatkoaika-sarjassamme esitämme uutuuselokuvia, jotka ovat kadonneet liian pian ohjelmistosta, mukana mm. Hirokazu Koreedan Siskokset ja Gianfranco Rosin Fuocoammare.

”50 vuotta sitten” sarjassamme on vuorossa ”rakkauden kesästä” muistettu vuosi 1967. Uudelle Hollywoodille raivasi tietä Bonnie ja Clyde. Tshekkoslovakiassa elivät vielä vapauden tuulet (Marketa Lazarova). Suomalaisiin käänne-elokuviin kuului Työmiehen päiväkirja.

Meillä Orionissa jatkuu rakkauden vuosi (Varjoja paratiisissa, Tahraton mieli). Suuren kirjailijan Jane Austenin merkkivuosi huomioidaan sarjalla, jossa ovat esillä paitsi Ylpeys ja ennakkoluulo ja muut kirjailijan teokset myös tärkeät vaikutteet.

Krzysztof Kieslowski ja Coen-veljekset ovat ohjaajasarjojen teemoina.

Suomi 100 -teemaan toivotamme tervetulleeksi Hannu Karpon esittelemään kaksi koostetta legendaarisista ohjelmistaan. ”Sain roolin johon en mahdu” -sarjassa on esillä naiskirjailijoita L. Onervasta Katja Kettuun. SELOn Ohjaajaklubilla vierailee Antti J. Jokinen (Pahan kukat).

Maailman arvostetuimpiin mykän elokuvan muusikoihin kuuluva italialainen maestro Antonio Coppola vierailee Orionissa toukokuussa. Sing-along -näytöksiä jatketaan, Helsinki Pride huomioidaan, Taru sormusten herrasta -trilogiasta saadaan maraton, ja suursuosion saanut EKEK – mysteerien yö järjestetään taas Orionissa. Sen, samoin mielenkiintoisen Worldcon-esityssarjan ovat suunnitelleet Lauri Lehtinen ja Antti Suonio.

Sunnuntain ensimmäisissä näytöksissä on elokuvia koko perheelle.

Tervetuloa Orioniin!

Antti Alanen